vrijdag 12 april 2019

Vier gedachten die een schrijver onzeker maken

In mijn vorige blogs vertelde ik dat er één miljoen mensen in Nederland bezig zijn met creatief schrijven. Ik ben er één van, jij misschien ook. Eerder dit jaar tekende ik het contract voor mijn debuutroman en een week geleden had ik mijn eerste borrel bij de uitgeverij. Onderweg ernaartoe had ik een lichte vorm van doodsangst: ik zou mensen ontmoeten die een boek hadden geschreven, daar nog mee bezig waren of boeken maakten – kortom, mensen die veel interessanter waren dan ik. Waar was ik mee bezig? Kon ik wel een boek schrijven? Zouden die mensen wel met mij willen praten? In dit blogbericht bespreek ik vier gedachten die een schrijver onzeker maken én hoe je daarmee om kunt gaan. Enjoy!

1. ‘Ik kan dit niet.’
Het is niet erg om te denken dat je iets niet kunt. Het is alleen jammer dat deze gedachte zichzelf vaak herhaalt, waardoor je het zo druk hebt met denken dat je bijvoorbeeld geen boek kunt schrijven dat je geen tijd meer over hebt om dat boek te schrijven. Wat mij helpt, is letterlijk een kookwekker zetten: tien minuten lang mag ik genieten van mijn eigen zelfmedelijden en verdrinken in negatieve gedachten, maar zodra de wekker een rotherrie maakt, is het klaar. Hoewel dit de eerste keren misschien een beetje raar voelt, weten je hersenen na een tijdje dat ze tijdens het schrijven niet mogen denken dat je het niet kunt.

2. ‘Die persoon reageerde niet enthousiast toen ik vertelde waar mijn boek over gaat.’
Dit overkwam mij en ik ontdekte dat je twee dingen kunt doen: de persoon in kwestie de nek omdraaien of dansen van blijdschap. Optie één is wellicht interessant als je inspiratie zoekt voor een nieuw boek, maar optie twee zorgt ervoor dat je dat nieuwe boek niet in de gevangenis hoeft te schrijven. Daarnaast is het logisch dat mensen niet enthousiast zijn: een boek bevat zo’n 50.000 woorden en jouw uitleg ongeveer drie zinnen. Als het verhaal in drie zinnen verteld kon worden, had je geen boek hoeven schrijven. Het gebrek aan enthousiasme betekent dus eigenlijk dat het goed is dat je een boek schrijft!


3. ‘Iemand anders zou een betere schrijver zijn dan ik.’
Ik studeer Nederlands. Het gevolg is dat ik omringd ben door mensen die veel van literatuur weten en daar heel intelligent over kunnen praten. Gevaarlijk, want doordat zij fan zijn van boeken die ik niet snap, voel ik me vrij snel dom. Toen ik naar de borrel van de uitgeverij ging, flitste door mijn hoofd dat mijn studiegenoten daar veel beter zouden passen dan ik. Ook op social media – vooral Instagram – zie ik veel mensen die berichten plaatsen over schrijven en er alles vanaf lijken te weten, waardoor ze misschien veel betere schrijvers zouden zijn dan ik.

Natuurlijk is het niet gezond om jezelf met anderen te vergelijken, dat weten we allemaal, maar het afleren is moeilijk. Gelukkig is er ook een makkelijkere oplossing: vervang het woord ‘beter’ door ‘anders’. ‘Iemand anders zou een andere schrijver zijn dan ik.’ Behalve lelijk is die zin ook waar. Elk verhaal, elk gedicht, elk boek en elke verteller is uniek. Niemand kan jouw verhalen beter vertellen dan jij, alleen anders.

4. ‘Waarom zou iemand mijn boek willen lezen?’
In de inleiding van dit blogbericht schreef ik dat één miljoen mensen in Nederland bezig zijn met creatief schrijven. Het is daarom niet gek dat je je afvraagt waarom iemand juist jouw verhaal, gedicht, column of boek zou willen lezen. Ik ben een voorstander van rationeel, praktisch en realistisch denken, maar soms moet je dat niet doen.

Op de vraag waarom iemand jouw boek zou lezen is slechts één antwoord mogelijk:
Omdat het fucking goed is.

Als je brein andere antwoorden suggereert, herhaal je het enige echte antwoord net zo lang tot je hersenen het licht hebben gezien.


Hoe het afliep met de borrel bij de uitgeverij? Alles kwam goed, het was heel gezellig!

Bedankt voor het lezen van mijn blog. Al je vragen, reacties en doodsbedreigingen kan je kwijt onder dit bericht. Je mag ook mailen naar inhoudsloosgezwam@gmail.com of contact met mij opnemen via TwitterInstagram of Facebook. Op vrijdag 19 april verschijnt een nieuw blogbericht met het thema ‘schrijven’. Ideeën zijn welkom!

1 opmerking: