vrijdag 15 maart 2019

Wat mensen verwachten als je een boek schrijft

In mijn vorige blog vertelde ik dat er één miljoen mensen in Nederland bezig zijn met creatief schrijven. Sommigen werken aan een boek. Ik bijvoorbeeld, jij misschien ook. Het maakt niet uit in welk genre je schrijft, of je al een uitgeverij hebt gevonden (of van plan bent het boek in eigen beheer uit te brengen) en hoe ver je al bent. Zodra je de wereld hebt verteld dat je een boek schrijft, zal je merken dat mensen een bepaald beeld hebben van een schrijver – en dat dat beeld niet helemaal overeenkomt met de werkelijkheid. Mijn blog van deze week gaat over vijf dingen die mensen verwachten als je een boek schrijft en wat je daadwerkelijk doet als je een boek schrijft. Enjoy!

1. Je hebt geen tijd meer voor familie en vrienden.
Ja, een boek schrijven kost tijd. Wat veel mensen echter vergeten, is dat iemand die serieus aan een boek werkt waarschijnlijk al jaren tijd inroostert voor schrijven: korte verhalen, blogs, poëzie, manuscripten die nooit een boek zijn geworden… Veel beginnende schrijvers hebben, bewust of onbewust, een schrijfritme. Het boek zal een plaats krijgen binnen dat ritme en je sociale leven heeft daar weinig mee te maken. Het is waarschijnlijker dat je minder blogs zult schrijven dan dat je afspraken met vrienden moet afzeggen. Natuurlijk is ‘sorry, ik móét aan mijn boek werken’ wel het beste excuus ooit als je geen zin hebt om naar een saaie familieverjaardag te gaan.

2. Je moet inspiratie voor je boek opdoen in het buitenland.
Helemaal onlogisch is deze verwachting niet, want er zijn mensen die aan hun eerste boek werken en die inderdaad naar het buitenland gaan. Het klinkt heel romantisch en fantastisch, maar tenzij je een paar duizend euro van je uitgever of een slachtoffer van afpersing hebt gekregen is het niet altijd haalbaar. Zeker bij een eerste boek is het schrijven een leerproces of hobby. Zaken als studie, werk of een gezin zorgen ervoor dat het heel lastig is om een paar maanden van huis te gaan. Eén troost: gelukkig is Google Maps ook heel leuk – en bovendien heb je op Google Maps nooit last van luchtvervuiling, malaria of vogelspinnen.

3. Je bent een soort goddelijk doorgeefkanaal dat inspiratie krijgt van bovenaf.
Helaas is er niemand die dit van mij verwacht.☺ Toch denken veel mensen dat inspiratie ‘vanzelf’ komt. Het gevolg daarvan is dat ze ook denken dat een boek schrijven makkelijk is. Dat is niet zo. Zeker aan het begin van het proces gaat er heel weinig vanzelf: je moet een (globaal) idee hebben waar je boek over gaat, je moet je personages vormgeven en je moet die vervloekte eerste zin van je boek bedenken. Misschien zal je later in het verhaal merken dat de personages gaan leven of tijdens het schrijven prachtideeën krijgen, maar het werk daarvoor heb jij in de eerdere hoofdstukken gedaan. Mocht iemand toch per ongeluk Goddelijke Inspiratie tegenkomen: geef haar dan even een linkje naar mijn blog, ik zou haar graag ontmoeten.


4. Je wordt uitgenodigd voor het boekenbal.
‘Je mag straks naar het boekenbal!’ Mensen zeggen het tegen je alsof je de rest van je leven gratis concerten van je favoriete band kunt bezoeken. Toegegeven: het boekenbal is een leuk excuus voor een verkleedpartij. Als je van netwerken, zien-en-gezien-worden en ongemakkelijke schoenen houdt, heb je vast een topavond. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het oprecht leuk dat er zoiets als een boekenbal bestaat. Het is groots en mythisch en het heeft kennelijk prestige, wat hard nodig is in de schrijfwereld. Alleen:
a) lang niet elke schrijver wordt uitgenodigd voor het boekenbal
b) die avond is zo’n hype dat hij alleen maar tegen kan vallen (leestip)
c) ik zou geen biertje durven bestellen uit angst het over een Echte Schrijver heen te gooien

5. Je leven gaat veranderen. 
Het is maar een boek. Soms is het belangrijk om daaraan te denken. Niet terwijl je schrijft natuurlijk, op zo’n moment is je boek het belangrijkste wat er is – alleen als je even niet schrijft en je dromen zo groot zijn dat ze uiteen dreigen te spatten, dán is dit een gezonde gedachte. Wanneer je boek er is, ben je niet opeens gelukkiger. Het is niet zo dat al je problemen vanaf dat moment zijn opgelost. Een boek schrijven maakt je niet automatisch geliefd, gewaardeerd of beroemd. Waarschijnlijk werk je aan een boek omdat je van schrijven houdt, niet omdat je iets aan je leven wilt veranderen. Onthoud dat. Hoewel het geweldig is om jezelf schrijver te kunnen noemen, ben je zoveel meer dan een schrijver. Wees daar óók trots op.Bedankt voor het lezen van mijn blog! Al je vragen, reacties, ideeën voor nieuwe blogs en doodsbedreigingen kan je kwijt onder dit bericht. Je mag ook mailen naar inhoudsloosgezwam@gmail.com of contact met mij opnemen via TwitterInstagram of Facebook. Op vrijdag 22 maart verschijnt een nieuw blogbericht met het thema ‘schrijven’. Wat zou jij graag willen weten? Tegen welke problemen, vooroordelen of leuke verrassingen loop jij aan? Alle ideeën zijn welkom!

2 opmerkingen:

 1. Dank je wel voor deze belangrijke en ontnuchterende post. Veel mensen lijken grote verwachtingen te koesteren over hun eigen schrijfsels. Een post op Facebook waarin een eigen boek wordt aangekondigd maar die stijf staat van taal- en schrijffouten wekt bij mij geen positieve verwachting omtrent zijn of haar aangekondigde boek. Ik zal,als gedreven schrijver zonder eigen boek, jouw berichten graag volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie!

   Ik ben ook vaak verbaasd als ik mensen hun in eigen beheer uitgegeven boek zie aankondigen, soms zelfs met een taalfout op de cover. Het is zo zonde dat je moeite doet om een boek te schrijven en dan zo weinig aandacht besteedt aan zaken als het uiterlijk van het boek of de promotie.

   Verwijderen