woensdag 14 maart 2018

Tweeten over televisie

Zoals veel van jullie weten, ben ik erg actief op Twitter. Ik tweet vooral veel over televisieprogramma's en ik heb op dit moment ruim 4100 volgers. Met relatief veel mensen die je tweets lezen, kan je onmogelijk iedereen tevredenstellen. De laatste weken heb ik vrij heftige reacties gekregen op deze tweets, dus ik heb besloten om mijn manier van tweeten hier uit te leggen, zodat ik niet meer afzonderlijk hoef te reageren op iedereen met kritiek/persoonlijke aanvallen/bedreigingen. 

De directe aanleiding voor deze blogpost is de conversatie op Twitter die je hieronder in plaatjes zal zien, over het programma Vier Handen Op Eén Buik. Op elk plaatje kan je klikken voor een vergroting.

Ik vind deze tweets erg interessant, zeker omdat het kennelijk niet oké is om te reageren op iemands opmerking zonder diegene persoonlijk aan te vallen en het helemaal prima is om iemand 'in- en intriest' te noemen. Daarnaast ga ik ervan uit dat iemand die zich aangesproken voelt door mijn tweets prima in staat is om zelf te reageren, het is vrij makkelijk om met mij in contact te komen, ook buiten Twitter om. Maar goed, terug naar de kern van dit bericht: ik ga uitleggen hoe ik te werk ga als ik tweet over televisie. Er zijn een aantal factoren waarmee ik rekening houd:

1. Mensen kiezen er zelf voor om op tv te komen
Als je op televisie verschijnt, kijken er mensen naar je. Ik ben zelf wel eens op de radio geweest en toen heb ik ook meningen over mezelf teruggelezen. Dat hoort erbij als je de media opzoekt. Dat geldt trouwens ook voor Twitter - ik tweet, dus ik kan reacties verwachten. Een belangrijk feit: mensen kiezen er zelf voor om op televisie te komen. Ze zijn géén slachtoffer. Ik kies er zelf voor om te tweeten, dus als iemand me een keer 'in- en intriest' noemt, ben ik géén slachtoffer. Dat laatste is wel een aanval op de man (of vrouw, in dit geval) en niet op de bal, iets waar ik zelf niet aan doe.

2. Mensen kunnen gekwetst worden
Ik heb één regel voor mezelf als ik over televisieprogramma's tweet: ik zeg alleen dingen die ik ook mezelf zou kunnen teruglezen zonder me gekwetst te voelen. Ik maak geen nare opmerkingen over iemands gewicht of andere zaken waar iemand niets aan kan doen. Ik reageer op de opmerkingen van personen, niet op personen zelf. Vooral dat laatste is een belangrijk verschil. Daarom tweet ik ook vaak een screenshot (met ondertiteling) erbij, zodat mijn volgers de context snappen. Ik reageer op wat mensen doen en zeggen, niet op wie mensen zijn.

3. Mensen doen het soms ook goed
Zoals je hierboven al kunt lezen, is het niet mijn doel om mensen af te zeiken. Ik houd rekening met ze. Als ze iets naar mijn mening goed doen, tweet ik dat ook. Mensen reageren vaak maar op één tweet van mij, maar als je alles leest wat ik tweet over een televisieprogramma, kan je zien dat er eigenlijk altijd ook complimenten en positieve tweets zijn. Mijn tweets zijn een afspiegeling van wat je tegen elkaar zegt als je op de bank zit, dus ze zijn niet altijd politiek correct, maar ze zijn nooit een persoonlijke aanval, in tegenstelling tot de reacties die ik er soms op krijg.

Kortom
Ik zeg alleen dingen die ik ook over mezelf zou kunnen lezen zonder me gekwetst te voelen. Mijn reacties gaan over opmerkingen van mensen, uitspraken van mensen, maar nooit over mensen zelf. Ik noem iemand nooit 'dom', ik zeg dat ik moet lachen om een uitspraak. Dat is een heel groot verschil. Ik lach soms ook om mijn eigen uitspraken (of om mijn eigen onhandige acties, zoals hakken aantrekken in de stortregen en verbaasd zijn als mijn schoenen opeens een zwembad zijn geworden). Dat betekent niet dat ik mezelf dom vind. Ik kijk niet neer op anderen, ik glimlach om de natuur van mensen (en dus ook van mezelf) en die glimlach probeer ik met mijn volgers en andere kijkers te delen.

Update, later op de dag
Helaas pakte de persoon die de aanleiding was voor dit blogbericht mijn tekst niet goed op. Hij stuurde eerst deze tweet:


Na deze tweet, die zeer bedreigend overkwam, stuurde hij mensen doelgericht berichten over dat ik iemand zou 'pesten', dat er meerdere 'slachtoffers' van me waren, dat ik mensen 'treiterde' en dat ik grappen zou hebben gemaakt over seksueel misbruik, ook nog uren nadat ik hem had geblokkeerd. Dit is uiteraard allemaal niet waar. Ik plaats deze update om iedereen die dit leest te waarschuwen: let goed op welke informatie je over jezelf geeft. Niet iedereen op internet is leuk of vindt je aardig. Zelfs als je denkt dat je niets fout doet, kan je deze figuren tegenkomen. Pas goed op jezelf. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten