vrijdag 29 december 2017

2017 op Twitter: een terugblik

Iedereen is aan het terugblikken op 2017, dus ik dacht: ik doe eens gek en ik doe mee. 2017 was een vrij succesvol jaar voor mijn Twitteraccount. Zo ging één van mijn tweets behoorlijk viral en werden mijn tweets op meerdere websites geplaatst. De Beste Social Media maakte zelfs een lijstje met mijn tweets. Met behulp van Twitter Analytics vatte ik mijn 2017 op Twitter samen.

Twitter Analytics kijkt niet naar het aantal likes of retweets, maar kijkt hoeveel mensen je met je tweet hebt bereikt - en bij de hoeveelheid volgers worden de mensen die je ontvolgen niet meegerekend. Met hoeveel volgers ik startte kan ik helaas niet terugvinden, maar op 13 maart 2017 had ik er 750, dus het waren er in januari vast minder. Vandaag heb ik 3042 volgers. Hier is mijn 2017 op Twitter. Veel plezier!

Januari
In januari kreeg ik 51 nieuwe volgers. Mijn beste tweets (volgens Twitter Analytics dus) gingen over televisieprogramma's. Zo was de serie Helemaal het einde net begonnen, steunden BN'ers tienermoeders in Vier handen op één buik en was er een seizoen van De rijdende rechter bezig. Opmerkelijk genoeg staat er niets over Wie is de mol? tussen mijn beste tweets, terwijl ik daar toch een enorme fan van ben en er ook over tweet.

Dit was mijn beste tweet uit januari:


Februari
In februari kreeg ik 126 nieuwe volgers. Ik denk dat dat vooral komt door alle televisieprogramma's die er die maand te zien waren en waar ik over tweette. Wat was februari geweldig voor de tv! Naast de eerdere programma's waren er nu ook Idols, Boer zoekt vrouw en Het beste voor je kind (over extreme ouders).

Mijn twee beste tweets uit februari gingen allebei over televisie: de eerste over het schandaal rondom Patricia Paay dat bij Jinek werd besproken en de tweede over The Voice of Holland. Het is grappig dat het allebei vergelijkingen zijn.Maart
In maart kreeg ik 98 nieuwe volgers. De meeste televisieprogramma's waren afgelopen, maar twee van de allerleukste, namelijk Wie is de mol? en Boer zoekt vrouw, waren nog bezig. Dit is de eerste maand waarin er een negatieve tweet heel hoog stond in mijn statistieken: iemand noemde me op basis van mijn profielfoto 'dik' en ik reageerde daarop. Later in het jaar zou ik merken dat dat nog een milde opmerking was.

Mijn beste tweet in maart ging uiteraard over de twee televisieprogramma's die ik net noemde:


April
In april kreeg ik 65 nieuwe volgers. Dat zijn er wat minder dan de vorige maanden. Boer zoekt vrouw was nog steeds op televisie. Daarnaast slopen de Formule 1 en The Passion het lijstje in, want het was tenslotte Pasen. Nog steeds gingen mijn beste tweets over televisieprogramma's.

De eerste tweet ging over Boer zoekt vrouw. Terwijl één van de vrouwen lag te slapen, zag de andere haar kans schoon om boer Marc te veroveren. Samen besloten ze de slapende vrouw wakker te maken om haar te vertellen dat ze kon vertrekken. De tweede ging verrassend genoeg over het koningshuis, over een mooi interview dat de koning gaf vanwege zijn vijftigste verjaardag.
Mei
In mei kreeg ik 1001 nieuwe volgers. Dat komt omdat ik aan het einde van de maand mijn beste tweet tot nu toe plaatste, een tweet die op diverse websites te lezen is. Daarnaast was dit een fantastische maand voor de televisie: het Eurovisie Songfestival was op tv! De Vlaamse presentator van het Songfestival besloot zelfs om me op Twitter te gaan volgen.

Mijn beste tweet van mei is meteen mijn eerste 'beste tweet' die niet over televisie gaat en mijn eerste tweet die meer dan 1000 likes haalde:


Juni
In juni kreeg ik 160 nieuwe volgers. Omdat die tweet viral was gegaan, kreeg ik behoorlijk heftige reacties. Niet alleen seksueel getinte, maar ook reacties van mensen die het nodig vonden om me aan te vallen op mijn uiterlijk. Er was zelfs sprake van een groep mensen die pestgedrag vertoonde (voordat ik hier commentaar op krijg: 'een groep mensen' is enkelvoud, dus 'vertoonde' is correct). Gelukkig kan je dat op Twitter relatief makkelijk oplossen door iedereen die vervelend doet te blokkeren. Ik schreef samen met twee andere auteurs een verhalenbundel, maar die kwam niet terug in mijn beste tweets.

Mijn beste tweet uit juni ging weer over een televisieprogramma:


Juli
In juli kreeg ik 139 nieuwe volgers. Ondanks de 'komkommertijd' was er genoeg leuks op televisie: Bonje met de buren, Helemaal het einde, Ik vertrek, Mr Frank Visser doet Uitspraak en natuurlijk de races in de Formule 1.

Het is ook niet raar dat mijn beste tweets over de autopech van Max Verstappen, het slechte voetballende Nederlandse mannenelftal en Helemaal het einde/Goede tijden, slechte tijden gingen.Augustus
In augustus kreeg ik 166 nieuwe volgers. De televisie werd vooral gedomineerd door Linda's zomerweek, waar ik trouw naar heb gekeken. Van mij zou die reeks best twee keer per jaar mogen komen: een week in de zomer en een week rond kerst. De tweede keer misschien wel met een iets andere naam, hoewel kerst bijna even warm was als de koude zomer. Een ander thema deze maand was 'genderneutraal'. Genderneutrale kleding bij de HEMA, genderneutrale toiletten, genderneutrale mededelingen in de trein...

Sinds deze maand denken veel mensen dat 'van de Gender' niet mijn echte achternaam is, maar dat is het wel. Natuurlijk moest ik zelf de beste grappen maken voordat iemand anders het zou doen, dus voor de tweede keer dit jaar ging mijn beste tweet niet over televisie:Check ook vooral de reacties onder deze tweet (je kunt op de tweet klikken om die te zien). Ik ben niet de enige die flauwe woordgrappen over achternamen kan maken!

September
In september kreeg ik 217 nieuwe volgers. Dat kwam waarschijnlijk door het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt, het allerleukste programma op de Nederlandse televisie (en ja, The Great British Bake Off is ook geweldig). André van Duin was samen met de oma van deelnemer Hans de grote held van het programma.

Mijn beste tweet ging natuurlijk over Heel Holland Bakt. Eén van de deelnemers had glaasjes met drank in haar taart verstopt. Dat leverde een vrij gevaarlijke situatie op toen de jury hem wilde aansnijden. Daarnaast is er een eervolle vermelding voor het omroepsysteem van de NS dat op hol sloeg.Oktober
In oktober kreeg ik 338 nieuwe volgers, waarschijnlijk door Heel Holland Bakt. Dit was de maand van #metoo, waarin veel heftige verhalen voorbijkwamen op Twitter. Ik woonde zelf opnames bij van De Wereld Draait Door (waar ik heel prominent achter Matthijs van Nieuwkerk zat) en Pauw.

Het is wel grappig dat mijn beste tweet ook over Pauw gaat. Jelle Brandt Corstius beschuldigde iemand van verkrachting en diegene verdedigde zichzelf met zijn advocaat, allemaal op de nationale televisie. Omdat ik deze maand veel tweets had die het goed deden, is er een eervolle vermelding voor mijn poging tot pilates en het spotten van creatieve voorbehoedsmiddelen.
November
In november kreeg ik 406 nieuwe volgers. Ik tweette actief over televisie, want Gordon gaat trouwen (mag dit programma een prijs voor de meest misleidende naam ooit winnen?), Chantal blijft slapen, Bed and breakfast en Maestro waren in volle gang. Dit was ook de maand waarin ik mijn eigen lijstje kreeg op De Beste Social Media, dus waarschijnlijk komt de stijging in het aantal volgers mede daardoor.

Mijn beste tweets uit november waren deze twee:December
Dit gaat natuurlijk maar tot en met vandaag, dus tot en met 29 december. Ik kreeg 359 nieuwe volgers en ik bereikte het magische aantal van in het totaal 3000 volgers tijdens kerstmis. Er was nog steeds veel op televisie, maar ik plaatste ook wat meer persoonlijke tweets. Een toename van volgers betekent helaas ook een toename van nare opmerkingen, dus ik besloot om iets meer van mezelf te laten zien, zodat mensen misschien doorkrijgen dat ze dingen die ze op straat niet tegen me zouden zeggen ook niet op Twitter tegen me moeten zeggen.

Mijn beste tweet uit december gaat over een ongepast bericht waar ik om kon lachen. Verder heb ik deze maand vrij veel tweets die goed scoorden, dus er zijn weer een paar eervolle vermeldingen.
De context van deze tweet is 'de week van het leven', propaganda tegen abortus van de SGP. Ik ben het eigenlijk nooit met de SGP eens, dus dat was ik nu ook niet:


Verrassend genoeg deed een foto van mij het ook goed. Foto's van jezelf op Twitter plaatsen is een risico, want je geeft mensen een krachtig wapen: jouw uiterlijk. Aan de andere kant laat je ook zien dat er achter je account een persoon zit, iemand die gekwetst kan zijn door opmerkingen.


Nawoord
Het aantal volgers is natuurlijk niets meer dan een statistiek. Ik gebruik deze statistiek om aan te geven dat dit voor mij een vrij bijzonder jaar op Twitter is geweest. Tussen 2010 en maart 2017 had ik in het totaal minder dan 750 volgers en tussen 13 maart 2017 en 29 december 2017 steeg dat aantal opeens tot 3042. Het is leuk om veel volgers te hebben, want dan is er veel interactie wanneer je een tweet plaatst en het lijkt alsof veel mensen willen weten wat je te zeggen hebt, maar uiteraard zijn er veel belangrijkere dingen in het leven, zoals Tony Chocolonely karamel zeezout. Fijne jaarwisseling alvast!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten