woensdag 12 juli 2017

Harry Potter Expo Utrecht

Sinds ik een optreden had in Utrecht en het gebouw van de Harry Potter Expo had gezien, wist ik dat ik erheen wilde. Op maandag vroeg vriendin Fleur wat ik de dag erna deed en op dinsdag stonden we vol stress op het station omdat de trein niet reed, hoe mooi kan het leven zijn. Na wat opstartprobleempjes waren we toch nog vrij vlot in Utrecht. Vooraf leek de Harry Potter Expo me vooral heel erg duur, maar ik moet zeggen dat hij de hele twintig euro waard was. Als je benieuwd bent naar mijn verslag, heel veel foto's en wat filmpjes, lees dan vooral door!

Bij de ontvangst mocht je een sjaal kiezen en werd je op de foto gezet. Wij staan er relatief blij op, maar achteraf hadden we het misschien leuker gevonden om ons wat, eh, meer uit te leven. Ik ben wel blij dat ik dat niet heb gedaan, nu kan ik deze foto met een gerust hart online zetten. Ik heb de wand/toverstok van Sirius Black, Fleur heeft die van Ron Weasley. Ik ben ook weer niet zo'n nerd dat ik dit zelf heb ontdekt, het werd ons verteld.


Aan het einde van de tour heb je de mogelijkheid om de foto te kopen. Nadat die foto was gemaakt, werden we (met maar vier andere mensen, hoe luxe) een zaal ingeleid waar verschillende mensen uit het gezelschap mochten plaatsnemen onder de Sorteerhoed/Sorting Hat. Je zult trouwens merken dat ik de Engelse en de Nederlandse namen uit Harry Potter door elkaar gebruik, dat is het gevolg van elk boek lezen in het Nederlands (ik was twaalf toen het laatste deel uitkwam en ik was al fan vanaf de release van De Vuurbeker) en de films zien in het Engels (ik was zestien toen de laatste film uitkwam). Nu ik dit typ, lijkt het heel lang geleden, inmiddels ben ik tweeëntwintig, bijna hoogbejaard. Maar goed, terug naar de tentoonstelling. Fleur werd in Gryffindor/Griffoendor gesorteerd, dus die had meteen een goed humeur voor de rest van de dag. Sorting Hat, bedankt.

Vervolgens kregen we een soort trailer zonder tekst te zien om ons alvast in de sfeer te brengen: zeven digitale posters veranderden in filmbeelden, compleet met muziek erbij. Nadat dat was afgelopen, werden we langs een replica van de trein naar Hogwarts/Zweinstein naar de tentoonstellingsruimte gebracht. Dit alles door enthousiaste medewerkers, ik was verbaasd hoe opgewekt en fanatiek het personeel was.

Tijdens de tentoonstelling mag je fotograferen, alleen niet met flits, dus ik heb veel foto's gemaakt. Omdat het licht op sommige plaatsen beter was dan op andere plaatsen, zie je dat terug in de kwaliteit van de foto's. Verder is dit een selectie. Ik heb nog veel meer gefotografeerd en er is ook nog veel meer te zien. De foto's zijn verdeeld op thema en bij elk thema heb ik een bijpassend fragment uit de Harry Potter-films gezocht. Op elke foto kan je klikken voor een vergroting. Enjoy!

1. Een vitrine met o.a. de Sluipwegwijzer/Marauder's Map en één van de brieven met Harry's toelating tot Zweinstein/Hogwarts. In tegenstelling tot de meeste mensen vind ik de Nederlandse vertaling van de boeken behoorlijk goed, Wiebe Buddingh' heeft zijn best gedaan om veel creatieve Nederlandse namen te verzinnen die vaak behoorlijk dicht bij het origineel blijven.


Een detail van de brief to Mr H. Potter. Als je op de foto klikt, is hij leesbaar.

Fragment uit de The Philosopher's/Sorcerer's Stone:

2. Toverdranken/Potions. Hieronder zie je de herkenbare kostuums van Severus Snape (vertolkt door de fantastische Alan Rickman die helaas veel te vroeg is overleden) en Professor Slughorn. Ook zijn er verschillende boeken en benodigdheden voor de les te zien. Ik was vooral erg onder de indruk van de details in het boek van de Halfbloed Prins uit Harry Potter and the Half-Blood Prince. Het boek is zo precies nagemaakt, inclusief de handgeschreven verbeteringen van de Halfbloed Prins zelf.Kijk die verbeteringen en details. In de film valt dat niet eens op! (Nog een detail: mijn hand.)

Eén van de vele fantastische scènes van Snape:

En hier is een scène met Slughorn n het boek van de Halfbloed Prins:

3. Vervolgens gaan we door naar Kruidenkunde/Herbology. Op de bovenste foto zie je niet alleen de outfit van professor Stronk/Sprout, je ziet ook hoeveel moeite de expositie heeft gestoken in de details en achtergronden. De tweede foto is leuk voor iedereen die, net als wij, knettergek wordt van bordjes met 'please don't touch'.


Ja, het krijste echt.

De scène bij de bovenstaande foto:

4. We gaan door naar de kamer van Professor Umbridge/Omber (dit is trouwens best lastig, in het Engels is professor met een hoofdletter en in het Nederlands niet, ik gebruik het nu al door elkaar, geloof ik). Het pak op de foto is van de toenmalige Minister of Magic. In de vitrine zie je de foto met Harry's strafwerk: I must not tell lies, geschreven met zijn eigen bloed.


Als je op de foto klikt, kan je de tekst lezen. Ik vind de details hier geweldig. Het handschrift is bijvoorbeeld op elke regel anders, waardoor het heel natuurlijk overkomt. Wel denk ik dat het bloed wat donkerder had mogen zijn, het ziet er nu meer uit als een rode pen.

De bijpassende scène uit Harry Potter and the Order of the Phoenix. Deze film is dit jaar trouwens al tien jaar oud, bizar.
 

5. Gilderoy Lockhart/Gladianus Smalhart (mooie vertaling) kennen we natuurlijk uit Harry Potter and the Chamber of Secrets - en ik weet niet meer of hij ook in de film zit, maar hij zit ook in de boekversie van Harry Potter and The Order of the Phoenix/Harry Potter en de Orde van de Feniks. In de vitrine zie je zijn zogenaamd geschreven boeken, die briljant zijn gemaakt, en op de overzichtsfoto is een prachtig geschilderd schilderij te zien van Lockhart die een zelfportret maakt. Hoe breng je iemand die verliefd is op zichzelf perfect in beeld, zo awesome.

De details van deze kostuums zijn ook fantastisch. De kleuren goud en zilver alleen al.

Kijk hoeveel moeite er is gedaan om covers van boeken te ontwerpen. Ze zijn mooier dan menig boek dat in de boekhandel te krijgen is!

Een scène van Lockhart:

6. Dit gaat door op het thema Defence Against the Dark Arts/Verweer Tegen De Zwarte Kunsten. We zijn nu aangekomen bij Harry Potter and the Prisoner of Azkaban en de kostuums zijn van Professor Lupin/Lupos. Rechts zie je de kast van de boggart of boeman. Links zie je een geval dat wordt omschreven als 'duveltje in een doosje' en dat ik eerder 'horror uit de hel' zou noemen. Tijdens het kijken van de film was ik al bang voor dat ding, laat staan nu ik het live zag. Ik durfde ook nauwelijks dichterbij te komen dan dit.


Professor Lupin geeft les. Inclusief horror uit de hel:

7. Quidditich in de eerste jaren. Dit is de wedstrijdkleding van Oliver Wood/Olivier Plank, Cedric Diggory/Carlo Kannewasser en Draco Malfoy/Malfidus. Leuke feitjes: bij het kostuum van Wood hoort een roze broek, die niet echt bedreigend staat, en het uniform van Malfoy is echt een kindermaatje, want het komt uit Harry Potter and the Chamber of Secrets. Overigens kan je zelf ook een soort van Quidditch/zwerkbal spelen tijdens de tentoonstelling.


Een kast vol Quidditch. Ik vind met name de krantenkoppen echt fantastisch, inclusief de erbij geschreven artikelen.

Een detail uit de kast. Je ziet alle gebruikte ballen van het spel en een tijdschrift over Quittich zoals wij hier tijdschriften over voetbal hebben.

8. Quidditch in de latere jaren. Je ziet dat de uniformen wat stoerder zijn geworden ten opzichte van de eerdere films.

Van links naar recht: uniform nationale team Ierland (Goblet of Fire), uniform Madame Hooch (Philosopher's Stone), uniform Harry (Half-Blood Prince), uniform Ron (Half-Blood Prince) en uniform nationale team Bulgarije (Goblet of Fire)

Detail uniform Madame Hooch. Je ziet dat het kostuum veel gedetailleerder is dan het in de film lijkt.

Detail kostuums Harry, Ron en het Bulgaarse team. Wat opvalt, is dat de twee kostuums uit The Half-Blood Prince veel meer bescherming bieden dan de eerdere kostuums.

Ron speelt Quidditch tijdens The Half-Blood Prince:

En dit filmpje van de eerste vliegles met Madame Hooch moet erbij. Ik ben namelijk op de locatie geweest waar dit is opgenomen (en waar, voor de fans, ook scènes van Downton Abbey zijn gefilmd):

9. Hagrid. Hieronder zie je zijn huis uit The Philosopher's Stone. Het kostuum is echt gigantisch, veel groter dan het op deze foto of op de film lijkt. Er was ook een stoel van Hagrid waar je in kon zitten - wij pasten er makkelijk met z'n tweeën in. Op de tweede foto zie je de vitrine met de bekende roze paraplu/toverstok en het meest onverantwoorde schoolboek dat ooit op de boekenlijst van Hogwarts heeft gestaan.Detail van The Monster Book of Monsters.

En natuurlijk de bijpassende scène uit The Prisoner of Azkaban:

10. In een wat enger deel van de tentoonstelling gaat het over de Dark Arts, ofwel Zwarte Kunsten. Hieronder zie je de outfits van Harry (een kindermaatje) en Professor Quirrell/Krinkel uit Harry Potter and the Philosopher's Stone. Op de tweede foto zie je de schaakstukken uit dezelfde film. Die zijn in het echt nog groter dan op de foto.Hieronder zie je de kledingstukken in actie:

11. Dit is een krantenpagina. Ik heb het al eerder gezegd, maar ik ben gek op de details. Het zijn echt geschreven artikelen, die geen hond die de film kijkt zal lezen. Volgens mij maken zulke details de films zo levend. De tweede foto is net zo'n gedetailleerde poster. Op de derde foto is een beeld op het kerkhof uit The Goblet of Fire te zien. In het echt was dat beeld veel enger dan op de foto. Het had een soort enorme engelenvleugels en de schedel was doodeng. Echt niet geschikt voor kinderen, of in elk geval niet voor mij.
Hier zie je het beeld in actie:

12. Allemaal uit Harry Potter and the Deathly Hallows/Harry Potter en de Relieken van de Dood. We beginnen met de outfits van Neville,, Harry, Hermione en Ron. Op de tweede foto zie je zes van de zeven Horcruxes/Gruzielementen (heel veel mensen haten deze vertaling, maar ik vind het een leuke woordspeling), inclusief behoorlijk neppe basilisktand. Het is me in de film nooit opgevallen dat het bovenste stukje van het diadeem een kop voorstelt en dat het hele diadeem dus een vogel/raaf is van Ravenclaw/Ravenklauw. Het zwaard van Gryffindor/Griffoendor is te zien op de onderste foto. Hierbij is geen illustrerend filmpje, want dit is gewoon de volledige film en die staat niet op YouTube.
13. Mijn favoriete gedeelte van de tentoonstelling was misschien wel the Yule Ball/het kerstbal uit Harry Potter and the Goblet of Fire. Wat een fantastische kostuums, ik heb minstens twintig minuten staan kwijlen (aan degene die naderhand moest dweilen: sorry).

Van links naar rechts, kostuum van: Viktor Krum(l), Hermione/Hermelien, Ron, Harry. Erachter, niet zichtbaar: Cho Chang en Cedric/Carlo.

Het bovenstuk van Krums kostuum vind ik eleganter dan in de film, de broek vind ik niets. Wat me opviel, was dat de jurk van Hermione op de paspop helemaal niet zo mooi is. Hij ziet er haast afgeraffeld of zelfgemaakt uit. Emma Watson heeft echt magische krachten of zo, want in de film lijkt die jurk veel mooier.

De kostuums van Ron en Harry. Zie vooral het verschil in schoenen.

De details van Rons kostuum komen precies uit het boek, I love it! Kijk vooral naar het kant bij bijvoorbeeld de mouwen, dat is gescheurd en begint te schimmelen. Kijk naar het bovenstuk, dat zelfs de paspop een beginnend bierbuikje geeft. Kijk naar de groene frutsels en de enorme strik. 

Het kostuum van Harry is precies het tegengestelde: weinig kleuren en gloednieuw.

Ik vind het kostuum van Cho Chang beeldschoon, eigenlijk veel mooier dan de jurk van Hermione. Wat me opvalt, is dat het gewaad van Carlo nog net iets moderner en gladder oogt dan dat van Harry.

Ook McGonagall/Anderling en Dumbledore/Perkamentus hadden zich feestelijk gekleed. Ik vind het mooi dat de kostuums lijken op wat ze normaal dragen, maar letterlijk net wat meer glans hebben.

Hier zie je alle kostuums in actie:

14. Nog meer details. Op de eerste foto zie je snoep dat er zeer eetbaar uitziet. Veel van het snoep, zoals Bertie Bott's Every Flavour Beans/Smekkies In Alle Smaken en de chocokikkers, wordt verkocht in de winkel bij de tentoonstelling.Ik hou serieus van die geschreven teksten. In die film zie je hier helemaal niets van, maar wat een moeite is er in die kleine dingen gestoken.

Detail van een detail. Als je op de foto klikt, kan je de tekst lezen.

15. Een filmpje om de sfeer te laten zien. Zet vooral je geluid aan voor een optimale ervaring.


Tot slot
Ik heb lang niet alles op de foto gezet of hier geplaatst, zodat er ook nog verrassingen in de Expo te ontdekken zijn als je erheen gaat. Want echt, als je dit blogbericht hebt gelezen, ben je fan van Harry Potter en moet je hier dus heen. De tentoonstelling neemt ongeveer anderhalf uur in beslag en dat zijn serieus de beste anderhalf uur van je leven. Nee oké, ik overdrijf. Maar het is wel echt de moeite waard. Ik word niet betaald voor dit blogbericht en ik doe dit ook niet in iemands opdracht. Ik was hier gisteren, het was rustig en het was awesome. Tot begin september is de expositie nog te zien in Utrecht (naast station Leidsche Rijn), dus wacht niet te lang als je wilt gaan. Vooraf moet je reserveren via de website.

En oh, onderweg naar de uitgang kwamen we dit tegen:


Ben jij ook naar de Harry Potter Expo geweest? Laat me in een reactie vooral weten of jij het ook zo'n leuke ervaring vond!

1 opmerking:

  1. Ik ben er ook naar toe geweest, vrij ver in het begin en toen was het echt nog mega druk en duur! Maar vond het zo gaaf dat ik zeker nog een keer wil gaan! De winkel alleen is zo duur daar, en die foto's vond ik ook erg prijzig toen, lijkt nu minder te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen