maandag 15 mei 2017

Historische Verhalen - korte verhalen uit de Oudheid

Als je mij anderhalf jaar geleden had verteld dat er over een maand een boek uit zou komen waar negen historische verhalen van mij instaan, zou ik je in je gezicht hebben uitgelachen. Historische verhalen waren absoluut niet mijn genre. Veel te veel werk, veel te veel research, veel te beperkend. Tot ik eind 2015 tweede werd bij de Mare Kooyker Kerstverhalenwedstrijd en de oprichter van platform Historische Verhalen me naar aanleiding daarvan aansprak op Twitter.

Of ik één verhaal van maximaal 1500 woorden wilde schrijven voor op de website. Sure, dat zou ik nog wel kunnen. Het werd een verhaal over een Mongoolse krijger die Genghis Khan probeerde te vermoorden, je kunt het hier lezen. Het was zo’n leuk proces en de redactie was fijn, dus toen me werd gevraagd of ik een tweede verhaal wilde schrijven, zei ik meteen ja. Dat werd een verhaal over ‘het voetbal van de Azteken’, dat je hier kunt lezen.

In maart 2016 werd ik gevraagd om mee te schrijven aan een bundel. Dat was best een heftige stap, want Historische Verhalen was pas twee maanden online en ik wist totaal niet wat ik kon verwachten. Daarnaast had ik op dat moment een sollicitatie lopen bij een talentontwikkelingstraject dat me, als ik aangenomen zou worden, een halfjaar zou kosten (en ik werd daar aangenomen). Ik geloof dat ik Historische Verhalen tot eind mei aan het lijntje heb gehouden voordat ik ja zei.

Het afgelopen jaar heb ik negen verhalen voor de bundel geschreven en ik ben officieel de hofleverancier, want de twee andere auteurs leveren respectievelijk zes en zeven verhalen. Nou ja, eigenlijk schreef ik er tien, maar eentje was zo volslagen kut dat ik dat niet eens aan de redactie heb laten lezen. Op 15 juni is het zover: dan wordt de bundel gepresenteerd in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Toegang is gratis en we willen graag een volle zaal, dus meld je vooral aan en kom langs!

De prachtige cover van de bundel. Als je erop klikt, wordt hij groot en leesbaar!

Inmiddels zijn historische verhalen veel meer ‘mijn genre’ geworden. Het is een enorme uitdaging om over een bestaande wereld te lezen, over mensen die echt hebben geleefd, en om die wereld vervolgens tot leven te wekken. Aan de ene kant heb je namelijk geschiedenis, geloofwaardigheid, feiten – en aan de andere kant wil je een goed verhaal vertellen. Die balans vinden is de grootste moeilijkheid. Gelukkig hebben we na elk verhaal in de bundel een toelichting geschreven over de historische context, zodat de verhalen ook echt goede verhalen mogen zijn en er later ruimte is voor interessante feiten.

Wat me enorm aanspreekt aan Historische Verhalen, is de toegankelijkheid van het platform. Iedereen kan een verhaal insturen voor op de website. Elk verhaal wordt van het begin tot het einde gelezen en als de redactie er ook maar iets mee kan, gaat de redactie ervoor. Ik heb nu elf verhalen lang samengewerkt met dezelfde mensen en ik kan oprecht zeggen dat de manier van feedback geven heel motiverend en opbouwend is. Met deze bundel, de Oudheidbundel, heb ik me zo ongeveer overal ongevraagd tegenaan bemoeid en dat kon gewoon. Historische Verhalen is blij met haar auteurs en waardeert haar auteurs. Geloof me, dat zie ik regelmatig anders in de literaire wereld.

Het meeschrijven aan de bundel was op meerdere manieren leerzaam. Schrijven is vooral kilometers maken en negen korte verhalen zijn aardig wat kilometers op de teller. Dan was er de redactie. Luisteren naar de redactie. Opmerkingen verwerken van de redactie. Het oneens zijn met de redactie. In discussie gaan met de redactie. Een compromis vinden met de redactie. Vervolgens de eindredactie. En tussendoor nog één van de twee andere auteurs die gespecialiseerd is in de geschiedenis van de Oudheid, met wie ik verhalen voor de bundel uitwisselde. Van lezen leer je veel, van commentaar geven nog veel meer.

Had ik al gezegd dat de boekpresentatie 15 juni is?
Ja, natuurlijk weet ik dat ik dat al heb gezegd, maar een goeie reclame gebruikt altijd herhaling en ik wil natuurlijk goeie reclame maken.

Heb ik je met dit bericht aangestoken en wil je ook graag een historisch verhaal schrijven? Tot augustus kan je meedoen met de wedstrijd van Historische Verhalen. Het thema is De Gouden Eeuw en je kunt zowel een boekenpakket als een publicatie in de volgende bundel winnen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten