woensdag 25 januari 2017

Tanden bleken

Ja, je leest het goed: ik heb mijn tanden gebleekt. Of laten bleken, want eigenlijk heb ik zelf weinig gedaan. Het was oorspronkelijk niet mijn bedoeling om dit op mijn blog te delen, maar toen ik het hier met vriendinnen over had, merkte ik dat verrassend veel van hen zelf ook overwegen om hun tanden witter te (laten) maken. Ze wilden veel weten over mijn bleekproces en daarom heb ik besloten om de belangrijkste dingen hier op te schrijven en te illustreren met foto's, zodat iedereen die graag wittere tanden wil precies kan lezen en zien hoe dat nou werkt.

Allereerst het resultaat natuurlijk.

Links: dag 1. Rechts: dag 14. Op alle foto's kan je klikken voor een vergroting.
Aangezien ik foto 1 echt met kutlicht had gemaakt en ik graag wilde dat de allerlaatste foto (ik heb van elke bleekdag een selfie) zo goed mogelijk vergelijkbaar is, draag ik dezelfde kleren en heb ik mezelf op dezelfde manier opgemaakt. Dat is trouwens wel even een disclaimer voor alle selfies: ze zijn bijna allemaal buiten gemaakt en ik had altijd wel gezelschap, dus het was een beetje stom om elke keer twintig foto's te gaan maken zodat er één prachtige tussen zou zitten. Daarom heb ik vaak even in de camera gekeken, een poging gedaan tot lachen en één foto gemaakt. Ze zijn dus niet allemaal even charmant geworden, haha. Maar het gaat om de tanden.

Waarom zou je je tanden bleken?
Zoals je op de foto hierboven kunt zien, waren mijn tanden geel. Het ergste is dat het eigenlijk niet eens een echte 'before'-foto is, want hij is gemaakt op dag 1, na de allereerste nacht bleken, en eerlijk gezegd was dat al een enorme verbetering in vergelijking met dag 0, maar daar heb ik geen foto's van. Ik lachte nooit met mijn mond open.

In de zomer brak mijn eerste verstandskies door en dat vierde mijn nieuwste aanwinst door eens gezellig te gaan ontsteken. Op internet las ik dat deze mondspoeling troep zou helpen. Het hielp heel goed. Maar ondanks het feit dat ik me aan de bijsluiter hield, veroorzaakte de mondspoeling heel veel (gele) aanslag op mijn tanden. Zo veel dat het ook mijn tandarts opviel. Ik ben echt bang voor de tandarts, vandaar dat ik de stap niet eerder had gezet, maar nadat ik het tweede deel van mijn wortelkanaalbehandeling begin december overleefde, voelde ik me zo onoverwinnelijk dat ik bij de tandarts heb geïnformeerd naar de mogelijkheid om mijn tanden te bleken.

Wat kost het om je tanden te bleken?
Ik heb het dus via mijn tandarts laten doen. Op internet vind je bedragen van tussen de driehonderd en vierhonderd euro, maar ik heb net iets minder dan €290,- afgerekend. Wel moest ik dat doen voordat ik met het bleken zelf begon en er kon geen resultaat gegarandeerd worden. Bijna negentig procent van dat bedrag is voor het (laten) maken van een 'bitje', waar ik later op terug kom. Als je de tweede keer wilt bleken, heb je dat bitje al en hoef je enkel voor de bleekgel te betalen (tenzij je wat tanden hebt laten trekken of zo en het niet meer past). Die kost slechts een paar tientjes.

Hoe werkt het om je tanden te bleken?
Je gaat naar de tandarts. Niet naar de drogist, niet naar een speciale 'whitening'-kliniek, niet naar de winkel om een 'whitening'-tandpasta te kopen. Al die dingen werken óf niet óf slechts een paar maanden. De tandarts kijkt of je tanden geschikt zijn voor bleken (of zegt in mijn geval, ik had net controle gehad: 'ja'). Vervolgens maak je twee afspraken: één afspraak om in een soort roze klei te happen voor dat bitje en één afspraak om je bitje en de bleekgel op te komen halen. Het stelt allebei geen ruk voor. Ik was zenuwachtig voor mijn eerste afspraak, maar ik heb de tandarts zelf niet eens gezien.

Ik heb mijn mal voor het bitje ook mee naar huis genomen. Die blauwe wax zit erop zodat er in het bitje zelf extra ruimte voor je tanden is, waar de bleekgel in kan.

Dit is mijn bitje. Onder mijn onderkaak, boven mijn bovenkaak. Mijn bovenkaak was trouwens drie 'lepel'maten groter dan mijn onderkaak, best bizar.

De bleekgel zit in vier spuiten. Je gebruikt ongeveer een druppel per tand, heel weinig dus. Als je te veel gebruikt, kan het uit je bitje lopen en gaten in je tandvlees branden. Of nou ja, dat laatste weet ik niet zeker, maar dat is wat ik me voorstel. In elk geval: gebruik niet te veel. Maar je tandarts(assistent) legt dit ook allemaal uit en die kan dat een stuk professioneler en beter dan ik, dus luister vooral naar hem/haar.

De spuiten. Dit merk wordt alleen verkocht aan tandartsen, dus je kunt er alleen via je tandarts aan komen.

Je bewaart je spuiten in de koelkast. Elke avond, voordat je gaat slapen en nadat je je tanden hebt gestokerd en gepoetst, doe je dus een druppel bleekgel per tand in dat bitje. Je doet het bitje in je mond, gaat naar bed, staat de volgende morgen op, haalt het uit en poetst meteen daarna weer je tanden, want bleekgel is rotzooi en rotzooi wil je niet door je hele mond en keel hebben.

Dat herhaal je na de eerste nacht nog dertien keer. In het totaal heb je dus veertien nachten je tanden gebleekt.

Doet je tanden bleken pijn?
Ja, je tanden bleken doet pijn. Ik ga niet liegen. Dat, in combinatie met de prijs, is de reden dat ik je alleen aanraad om je tanden te bleken als je het echt heel graag wilt. Je tanden worden er gevoelig van en er schieten de hele dag en nacht op onvoorspelbare momenten pijnscheuten doorheen. Pijnscheuten die soms twee seconden en soms twee minuten aanhouden. IJs eten ging voor mij niet meer na nacht één, een appel (zelfs gesneden) eten niet meer na nacht twee. De koude januariwind sloeg ook behoorlijk hard tegen mijn mond. Het bitje indoen - de bleekgel moet in de koelkast bewaard worden en is dus koud - was ook geen feest.

Maar het is goed te doen. Je kunt gewoon slapen, je kunt gewoon je leven leiden. Als een tandwortelontsteking een 10 is qua pijnniveau, is je tanden bleken een 2. Maar het is wel een 2 die je twee weken lang voelt.

Ik had overigens ook nog de pech dat mijn bitje niet mooi was afgewerkt en dat er dus een stukje was dat precies tegen de verbinding tussen mijn tandvlees en onderlip schuurde. Na vier dagen was dat heel dik en deed dat echt heel zeer, maar ik heb het opgelost met kauwgom en volgens de tandartsassistente was dat gewoon een prima oplossing.

Zie je snel resultaat?
Ik kan hier wel een lap tekst typen, maar ik denk dat het duidelijk is als ik gewoon mijn selfies neerzet. Elke dag heb ik een selfie gemaakt van de vooruitgang. Om hier veertien foto's neer te kwakken gaat een beetje ver, dus hier zijn wat willekeurige selfies van de afgelopen twee weken, steeds met de dag erbij, zodat je ziet wat is er is veranderd. Nogmaals: ik heb echt één selfie per dag gemaakt, geen twintig, dus ze zijn niet allemaal even prachtig. Daarnaast had ik zere tanden, dus lach ik als een boer met kiespijn, en ik lachte hiervoor nooit met mijn mond open, dus eigenlijk weet ik helemaal niet hoe het moet.

Dag 1.
Dag 3.
Dag 5.
Dag 8.
Dag 11.
Dag 14.

Dag 14 is natuurlijk een wat slechtere foto dan dag 11, die met mooi buitenlicht is gemaakt (en nee, ik was niet aan het rijden op het moment van de foto, het zou zonde zijn om net mooie witte tanden te hebben en dan dood te gaan, het was vlak voordat ik wegreed).

Voor het geval je het verschil niet goed ziet, staan ze hier nog in het klein naast elkaar:

Je kunt op de afbeelding  klikken voor een vergroting.

Mag je bepaalde dingen niet eten of drinken als je je tanden bleekt?
Helaas wel, ja. Koffie mag bijvoorbeeld niet tijdens de bleekperiode. En erna kan koffie (net als zwarte thee) ervoor zorgen dat je tanden sneller verkleuren. Toen ik wist dat ik groen licht had gekregen voor het bleken, op 5 december, ben ik gestopt met het drinken van koffie. Dat was wel even wennen en ik heb me een paar dagen best beroerd gevoeld (hoofdpijn), dus ik raad je aan om alvast 'af te kicken' voordat je begint met het daadwerkelijke bleken, anders ben je die twee weken wel heel zielig ;).

Een ander voorbeeld van iets wat je niet mag, is thee. Ook al een bron van cafeïne. Ik dronk zeker vier mokken thee op een dag. Maar de tandarts weet veel van tanden en ik weet veel van thee, en eigenlijk is vooral zwarte thee een bitch omdat die, net als koffie, voor verkleuring zorgt. Om het op safe te spelen, heb ik enkel kamillethee (ingrediënten: 100% biologische kamille, heet water) en muntthee (ingrediënten: paar takjes munt, heet water) gedronken. Dat verkleurt je tanden niet en ik durf te zeggen dat je dat gewoon kunt drinken. Let wel op dat er enkel kamille in je thee zit.

Sinaasappelsap en tomatensaus mochten ook niet. Doordat ik geen sinaasappelsap mocht en wel twee keer cocktails ging drinken in de afgelopen twee weken, heb ik wat nieuwe soorten geprobeerd die echt vet lekker waren, dus eigenlijk had mijn 'dieet' ook voordelen. Tomatensaus was wel een beetje naar, want ik blijk dat echt veel te eten. Hetzelfde geldt voor rode wijn. Mijn oma had stoofpeertje gemaakt (met rode wijn) en die mocht ik dus niet hebben. Het is lang geleden dat ik me zo zielig heb gevoeld, hahaha.

Is tanden bleken een taboe?
De eerste personen die wisten dat ik mijn tanden wilde gaan bleken, waren mijn ouders. Ik was eind november jarig en ik had bedacht dat ik als cadeau wel geld wilde dat ik kon bijleggen voor de behandeling, want het is duur en de verzekering vergoedt niets. Mijn ouders weigerden me dat geld te geven, want ze waren tegen het idee dat ik mijn tanden ging bleken. Achteraf zei mijn moeder dat dat kwam doordat ze niet dachten dat ik het via de tandarts zou laten doen. Dat maakte de situatie er niet beter op, want ze twijfelden dus aan mijn intelligentie en aan mijn vaardigheden informatie in te winnen voordat ik iets zou doen. Dat vond en vind ik jammer.

Door hun reactie heb ik even gewacht door het andere mensen te vertellen. De eerste vriendin die ik het vertelde, zei meteen dat zij ook al overwoog om het te doen en dat ze benieuwd was naar mijn ervaringen. Soms kwam ik er ook niet onderuit om het mensen te vertellen, bijvoorbeeld toen ik bij iemand bleef slapen. Iedereen reageerde van doodnormaal tot heel leuk, dus dat is me honderd procent meegevallen (bizarre gedachte, als je erover nadenkt: ik heb mijn haar ook 'gebleekt' en daar had ik totaal geen angst voor de reacties). Eigenlijk is iets alleen een taboe als jij het als een taboe behandelt.

Ben je tevreden met het resultaat en zou je het nog een keer doen?
JA & JA. Als het goed is (en ik het volhoud om geen rode wijn, zwarte thee en koffie meer te drinken), blijft dit een paar jaar zitten. Daarna zou ik het zeker opnieuw doen, want het resultaat is echt heel mooi geworden.

Als je (na het lezen van dit bericht of ook gewoon al jaren) overweegt om je tanden te (laten) bleken en vragen hebt, laat het me gerust weten. Je kunt een reactie achterlaten onder dit bericht, maar je kunt me ook mailen of via de social media aanspreken.

5 opmerkingen:

 1. Een uitstekend stuk journalistiek werk. Iedereen dit wil doen, moet verplicht lezen als product info. Klasse

  BeantwoordenVerwijderen
 2. nou je hebt me overtuigd. Ik had al de tandarts gebeld en heb al een datum, maar ik twijfelde nog wel een beetje. Ik wil het al heeeeeeeel erg lang ,maar ik was bang voor de pijn. Maar goed, naast bevallen en een wortelkanaalbehandeling, kan dit er dan ook wel bij, zeker als je zegt; het is 2 weken lang niveau 2 aan pijn. Dat kan ik wel aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ten eerste, wat vervelend dat je zo last van je verstandskies hebt gehad!

  En hoe lang heb je mogen genieten van de effecten van dit bleken? Of is het nog steeds witter dan eerst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is nog even wit als meteen na het bleken, dus ik geniet er nog steeds van!

   Verwijderen