zondag 9 oktober 2016

Restaurantrecensie: 't Taphuys


In Tilburg hebben we een gebouw dat vervloekt is. Bijna elk jaar zat er een ander café in dat pand, waaronder een Italiaan die het ooit waagde om me pasta met olijfolie en verder niets te serveren. Vorige maand opende een nieuw café er zijn deuren: 't Taphuys.

Bron: eigen website 't Taphuys.

Het is een café met een meer dan twaalf meter lange wand waar je veertig verschillende soorten bier of wijn kunt tappen, maar ik had laatst een recensie gelezen waarin er ook lovend over het eten werd gepraat. Een vriendin van me, Fleur, had juist een horrorverhaal gehoord. Aangezien we allebei nieuwsgierig waren, besloten we gisteren om eens te gaan kijken. En te gaan eten. En te gaan drinken, natuurlijk.

Bron: eigen website 't Taphuys.

Hierboven zie je de inrichting. Het is een redelijk groot gebouw, waar je zowel boven als beneden kunt zitten. Aan de voorkant is een ruim terras aanwezig met warmtelampen. Rechtsonder zie je de wand waar je je eigen bier of wijn kunt tappen. De gele lampen bewegen langzaam, een beetje zoals die bollen bij de ingang van Droomvlucht in de Efteling. Wij waren er in het donker en toen hing er een supergezellige sfeer in het gebouw.

Bij de bediening kan je een pasje vragen. Daar kan je tegoed op zetten, en dat tegoed kan je uitgeven bij de tapwand. Vol verwachting liepen wij erlangs, vastbesloten om alles te bekijken en een weloverwogen keuze te maken. We waren halverwege en -
'Sangria!' brulden we tegelijk, en voor we het wisten hadden we onze glazen volgeschonken.
Oeps. De rest van de taps zouden we de volgende ronde wel bekijken.


De menukaart van 't Taphuys is niet zo uitgebreid. Ze hebben, net als HeAVENS Kitchen, een Josper, zo'n speciale oven waarover ik alles vergeten ben behalve dat je er lekker vlees in kunt maken. Het duurde ongeveer twintig minuten voordat we de bediening naar ons tafeltje hadden gelokt, zodat we konden bestellen. De serveerster was heel vriendelijk en vertelde ons dat het ontzettend druk was in de keuken, waardoor de bereiding van ons gerecht wel even kon duren. Prima, dat was een mooi excuus om de nacho's waar we allebei al op aasden als voorgerecht te nemen.

Nacho's.

Nou ja, goed, een carrière als fotograaf is niet echt voor me weggelegd, want ze staan niet zo heel knap op de foto, maar wat waren die nacho's lekker! De ingrediënten zijn, probeer ze allemaal maar eens in één adem op te zeggen: tortillachips, pulled pork (!), barbecuesaus, guacamole, tomatensalsa, jalapeño's en meer kaas dan chips. Echt perfectie. Soms is de guacamole die ze in een café serveren echt goor, maar hier was hij perfect. De twee enige minpuntjes waren de wachttijd (minstens een kwartier) en het feit dat er best veel chipjes waren gebroken. Maar de smaak was heel goed.

Ons eten!

Bij 't Taphuys wordt het al het eten geserveerd op één plank. Daardoor kan je heel makkelijk delen, wat ik supergezellig vind. Niet al mijn vrienden zijn makkelijke eters, maar Fleur is dat wel, dus we doen er een eeuwigheid over om te kiezen wat we willen. Eigenlijk is het veel makkelijker om gewoon niets te lusten: dan is er vaak maar één ding op een menukaart dat je wilt bestellen. Of misschien moet ik maar vegetariër worden, dan ben ik blij als er één ding op de menukaart is dat ik kan bestellen.

Mijn telefoon blijkt ook een flits te hebben.

Ik ben gek op buikspek en na wat foto's gegoogeld te hebben denkt Fleur dat zij er gek op kan worden, dus dat is onze eerste keuze. Daarnaast bestellen we een pulled pork burger met coleslaw en barbecuesaus. Overigens realiseer ik me net dat ik mijn blog in de verleden tijd begon en dat ik nu in de tegenwoordige tijd typ en dat dit eigenlijk heel inconsequent en fout is, maar ik ben te lui om meer dan één zin te verbeteren, dus doe maar alsof er niets aan de hand is. Bij het buikspek worden stukjes stoofpeer geserveerd, een heerlijke combinatie. Aardappelachtige dingen en groenten moet je los bestellen, want als je een burger of buikspek bestelt, krijg je ook echt alleen een burger of buikspek. Vandaar dat we er friet en salade (coleslaw) bij besteld hebben.

We delen alles. Oké, ik prop wat meer friet naar binnen en Fleur mag alle rode ui uit de coleslaw hebben, maar zelfs het laatste stukje buikspek probeer ik zo eerlijk mogelijk doormidden te snijden. Aangezien mijn kant van de tafel al vol met chips en saus ligt, geef ik haar de taak om de burger in twee stukken te delen. Dat gaat fantastisch, tot ik mijn burger naar mijn bord wil brengen. Halverwege de reis, net naast de plank, valt de bodem van de vork en dwarrelt de sla als sneeuw over tafel. Oeps.

Het eten is in elk geval superlekker: het buikspek is precies goed, het valt uit elkaar in je mond en is niet vet, en de pulled pork is echt 'pulled' en heeft smaak. Op het buikspek mag wat meer saus, want die saus was verrukkelijk. De combinatie met de stoofpeer is echt, wow. De burger met de pulled pork is een schot in de roos. Verder, wat ik oprecht belangrijk vind, is de friet goed. De kleur is mooi, de smaak is lekker en de mayonaise is ook prima. De coleslaw zonder rode ui is ook smakelijk.


Ik voel me nooit bezwaard om een toetje te nemen en Fleur gelukkig ook niet. 't Taphuys heeft drie desserts op de kaart staan: gegrilde ananas met ijs, chocolademousse met rode vruchten, en iets met mokka en crème brûlée. De twee eerstgenoemde toertjes zie je hierboven. De ananas is heel lekker. Zelf ben ik geen gigantische fan van slagroom, maar het ziet er wel mooi uit. De koekjes zijn ouderwetse kletskoppen, heel leuk. Onder de chocolademousse zit een laag rood fruit, waarin we in elk geval aardbei of framboos hebben herkend. Ook erg lekker. Het enige jammere is dat de slagroom op het dekseltje van de chocolademoussepot naar beneden glijdt en, nog erger, op mijn kant van de tafel landt. Ik trek het geknoei gewoon aan.


Na afloop drinken we een kopje muntthee. Smaakt prima. De bediening vroeg of we er honing bij wilden, ons antwoord was ja, maar de honing hebben we helaas niet gezien.

Het eten en de drank in 't Taphuys is prima, de sfeer is er leuk. Aan de bediening kan je merken dat het café nog niet zo lang open is: we hebben overal best lang op moeten wachten en er was dus het incidentje met de honing. Iedereen in de bediening is wel erg vriendelijk en ik heb gezien dat het café op zoek is naar meer personeel, dus het komt vast goed als er meer mensen rondlopen. We hebben er boven verwachting lekker gegeten voor een mooie prijs. Hopelijk slaagt 't Taphuys erin om de vloek van het pand op te heffen, want wat mij betreft is het zeker een blijver, een ideale plek om de zaterdagavond door te brengen voordat je in één van de vele kroegen of barren duikt.

Restaurant: 't Taphuys
Website: www.taphuys.nl
Adres: Piusplein 10, Tilburg
Overig: heeft veertig taps met bier en wijn.
Cijfer: 8,5

1 opmerking:

  1. Oh my, het ziet er goed en lekker uit! EN DAN DIE TOETJES!!! ** JALOERS **

    BeantwoordenVerwijderen