dinsdag 25 oktober 2016

Hoe word je geen succesvolle schrijver?

Eén miljoen Nederlanders willen schrijver worden. Het goede nieuws is dus dat zo’n zestien miljoen Nederlanders die ambitie niet hebben. Succesvol worden als schrijver is tegenwoordig zo ontzettend makkelijk (je kunt zonder uitgever een boek publiceren dat volgens de titel gaat over verschillende grijstinten en in de werkelijkheid over de twee saaiste personages ooit) dat het niet meer leuk is. Het is veel leuker en uitdagender om NIET succesvol te worden. Maar hoe doe je dat?

Hieronder vind je tien tips, gebaseerd op mijn ervaringen als amateurschrijver én observator. Veel leesplezier!

1. Schrijf een slechte recensie over een boek en tag het twitteraccount van de uitgever in je bericht.
Ik denk serieus niet dat dit ooit nog goed gaat komen.2. Schrijf verhalen van 4466 woorden.
De enigszins toegankelijke literaire tijdschriften eisen vaak een maximum woordaantal van 2500 woorden. Schrijfwedstrijden willen óf minder dan 1500 woorden óf hele manuscripten. Kortom: je hebt een fantastisch verhaal geschreven, maar niemand wil het publiceren.3. Doe je vooral niet aardiger voor dan je bent.
Er zijn veel mensen die kunnen schrijven. Er zijn wat minder mensen die kunnen schrijven én netwerken. Je wilt toch niet tot een minderheid behoren?


via GIPHY

4. Als je een schrijfwedstrijd niet wint, is dat omdat de jury te dom is om je verhaal te begrijpen.
Als juryleden slimme mensen waren, zouden ze een baantje hebben gekozen dat wél geld oplevert, nietwaar?
5. Vertel alles en iedereen (ongevraagd) dat jij schrijver wilt worden.
Want dat interesseert natuurlijk de hele wereld.6. Schrijf voor één bepaalde uitgeverij of één bepaald tijdschrift, dan wordt je werk sneller gepubliceerd.
En schrijf vooral niet voor jezelf, ook al ben jij je eerste en soms enige lezer, want je hebt zelf geen invloed in de literaire wereld, dus jezelf als doelgroep nemen is nutteloos.7. Schrijven is werk en werk is niet leuk, dus schrijven is dat ook niet.
Een hóbby hoort leuk te zijn, maar we kunnen allemaal van schrijven ons beroep maken en er miljoenen mee verdienen, net als J.K. Rowling.8. Iemand met zo veel talent als jij heeft helemaal geen proeflezers nodig.
Of bètareaders. Of meelezers. Of redacteuren. Je bent zo goed dat je het helemaal alleen kunt en geen commentaar van anderen nodig hebt. Bovendien hebben mensen alleen kritiek omdat ze jaloers op je zijn. Je leest je verhaal zelf niet eens een tweede keer. Het schrijven voelde goed, dus het zal ook gewoon goed zijn.9. Lees vooral veel schrijfboeken en neem elke tip mee.
Het is echt niet zo dat iedereen anders is en dat manier A voor persoon A wel werkt maar voor persoon B niet. Denk eraan: er mag niemand in je verhaal doodgaan, zinnen mogen niet beginnen met ‘ik’ en het woordje ‘maar’ mag je maximaal drie keer per 750 woorden gebruiken.10. Vertel andere mensen hoe zij (g)een succesvolle schrijver moeten worden.
Omdat jij zo ongelooflijk veel ervaring hebt, kan jij iedereen het beste vertellen hoe de wereld werkt. Iedereen zal je zó dankbaar zijn voor je wijze, ietwat ironische raad dat je elk uur een bos bloemen krijgt thuisbezorgd. Met gif tussen de blaadjes.

3 opmerkingen:

  1. Is niet helemaal waar (https://www.nrc.nl/nieuws/2012/03/20/een-miljoen-nederlanders-willen-schrijver-worden-12275460-a883807) maar toch een leuk artikeltje ;)

    BeantwoordenVerwijderen