woensdag 24 augustus 2016

Restaurantrecensie: Hofstede de Blaak

Eén van mijn grootste hobby’s is eten. Je weet wel: gewoon een vork in een stuk voedsel zetten (of beter nog: een sparerib met je klauwen pakken en hem afkluiven terwijl het vet van je kin druipt, mensen noemen me niet voor niets ‘een halve vent’ en raden me af om met dates uit eten te gaan), op een stoel zitten en genieten. In een ver verleden had ik wat restaurantrecensies op mijn blog, maar die hebben de verhuizing naar mijn eigen domein niet overleefd. Zeer treurig.Gisteren was ik weer bij Hofstede de Blaak in Tilburg, mijn favoriete restaurant ooit. Misschien komt het doordat ik een makkelijke eter ben en praktisch alles lust, maar ik vind het concept daar geweldig: naast een (in mijn ogen dure) kaart kan je ook voor een menu gaan. Daar heb je alleen de keuze uit een vlees- en visgerecht. Als je vegetarisch of nog iets anders wilt, kan je van tevoren even bellen. Ik heb ooit ter plekke een probleem gemaakt van het voorgerecht omdat ik de visvariant echt niet lustte en de vleesvariant eendenlever bevatte, iets wat ik uit principe niet eet (oké, misschien ben ik toch niet zo’n makkelijke eter). Het was letterlijk binnen een paar seconden opgelost en ik kreeg een heerlijk vervangend gerecht.

Menu. Klikbaar voor een vergroting.

Maar goed, naar gisteren. Op de afbeelding hierboven zie je het menu van deze periode (het verandert ongeveer om de twee maanden). Voor drie gangen betaal je €26,50. Als je dat bestelt, eet je ruim voldoende. Ik had vandaag vier gangen (een paar euro meer) en dat was eigenlijk veel te veel, maar ja, de tussengerechten zijn vaak het lekkerste van de kaart.

Amuses. 

We begonnen het diner met een glas cava en twee amuses. Ik ben gek op amuses en stiekem hoop ik dat Hofstede de Blaak een keer een avond organiseert waarvoor ze een kaart maken met tien of twaalf amuses die ze serveren. Het is een leuke verrassing wat je krijgt en de smaken zijn altijd fantastisch. In dat glas op de foto zit iets van tomaat, met bovenop iets van geitenkaas en een ander soort kaas (ik had op moeten letten toen werd uitgelegd wat het was, grrr). Echt superlekker. Maar het allerlekkerste was het bakje ernaast. Daarin zat haring met couscous, een soepje van komkommer en nog veel meer dat ik ben vergeten. Dat was zo fris en zo lekker dat ik het bijna heb uitgelikt. Bijna, want ik was in een restaurant en mijn moeder zat naast me. Vooral dat laatste hield me tegen.

Voorgerecht.

Het voorgerecht was een salade van kabeljauw met vadouvan, pittige tomaat, avocado, radijs en grapefruitjus. Ik heb nog steeds geen idee wat vadouvan is, maar het was erg lekker. Heel fris, perfect ’s zomers. Het was de eerste keer dat ik kabeljauw at (meestal bestel ik vlees, maar het alternatief was eendenlever, dus ik heb de gok gewaagd) en ik vond het echt fantastisch. Een van de lekkerste voorgerechten die ik ooit bij dit restaurant heb gegeten, al blijft de rundertartaar met zelfgemaakte piccalilly mijn all time favorite.

Tussengerecht.

Bij het tussengerecht kozen we voor met soja gelakt buikspek, gerookte paling, doperwtencrème en kalamansi-jus. Let niet op de opmaak van het bord. De chef was de paling vergeten en ik mocht mijn eigen paling op mijn bord leggen. De bediening wilde het ook wel voor me doen, maar nee, ik kon het heus zelf wel. Niet dus. Dit was het allerbeste gerecht van de avond. Het buikspek was perfect en de jus was zo geweldig dat ik het bord met een half brood heb schoongeveegd. Wat een topgerecht.

Hoofdgerecht.

Als hoofdgerecht nam ik gebraden runderstaartstuk met pastinaak, sjalot, wortel en oreganojus. Het vlees was alweer perfect. Makkelijk te snijden, makkelijk weg te kauwen. De jus paste er erg goed bij. Vooral de wortel was onverwacht lekker. Bij het hoofdgerecht wordt ook friet geserveerd. Normaal is de friet hier echt fantastisch, maar gisteren was hij iets minder knapperig dan normaal. Geen ramp, want we zaten inmiddels zo vol van al het andere eten dat we blij waren met een excuus om niet de hele schaal friet leeg te eten.

Dessert.

Hofstede de Blaak heeft altijd heerlijke desserts. Gisteren stond er appel met gezouten karamel, citroen en vanille op het menu. De bereidingen van appel waren apart en goddelijk, gezouten karamel is altijd een feest en de citroen en vanille maakten het gerecht nog wat frisser. Gelukkig was het niet zwaar, want we ontploften al bijna, en dat zou zonde zijn geweest van het restaurant.


Na afloop namen we (de anderen onder lichte dwang van mij) nog een kop koffie. Daarbij werden friandises geserveerd: een superlekker bokkenpootje, een blokje gezouten karamel en een stukje boterkoek. Niet zo spectaculair als sommige friandises uit het verleden, maar nog altijd meer dan prima, zeker voor de prijs van de koffie. Mijn cappuccino was heerlijk.

Restaurant: Hofstede de Blaak
Website: www.hofstededeblaak.nl
Adres: Dussenpad 1-3, Tilburg
Overig: Hofstede de Blaak heeft in 2016 de Restaurant Award voor beste prijs/kwaliteit restaurant gewonnen.
Cijfer: 9,5

1 opmerking:

  1. Geweldig stuk.

    Hier ga ik snel een keer eten. Ze hebben nu een jubileum menu!

    BeantwoordenVerwijderen