zaterdag 13 augustus 2016

Griekenland #1: Iets met ratten en kakkerlakken

Ik ben net terug van een kleine twee weken vakantie op het eiland Samos in Griekenland. Vooral bekend uit de media, die er een hobby van hebben gemaakt om het toerisme daar kapot te maken door continu te berichten over vluchtelingen. Daardoor was ik best benieuwd naar die vluchtelingen. Ik hoopte er een paar te interviewen voor mijn blog, misschien zelfs op film, want ik was heel benieuwd naar hun verhaal. Maar helaas: er waren geen vluchtelingen op Samos. Wat was er dan wel?

1. Frederique
Frederique is de reisleidster van TUI (waarbij we hadden geboekt) op Samos. Ze deed iets heel bijzonders: ze gaf me hoop. Ik studeer namelijk Taalwetenschap en ik dacht eigenlijk dat ik daarmee alleen uitkeringstrekker kon worden. Maar nee, Frederique bewees dat ik ook prima reisleidster bij TUI kon worden. Daarvoor hoef je namelijk helemaal niets van – in dit geval – Samos te weten!

Of het nou ging over de prijs van de taxi of die van de bus, Frederique noemde standaard een bedrag dat ongeveer drie keer zo hoog was als de chauffeur voorstelde. Ze vertelde ons dat dat we, als we naar een dorp of strand wilden met de bus, eerst naar Samos-stad moesten reizen en daar moesten overstappen. Het schema in de receptie liet ons echter zien dat de bus gewoon naar alle richtingen reed vanuit Pythagorion, het dorp waar wij zaten.

Het mooiste kwam ongeveer in het midden van onze vakantie. Linda, een goede vriendin en reisgenoot, en ik wisten niet zo goed wat we die dag wilden ondernemen en vroegen haar om advies. Het antwoord?

‘Geen idee.’

Ik vond uiteindelijk een foldertje over kajakken dat compleet in het Grieks was. Omdat Frederique had verteld dat ze vorig jaar ook al op Samos werkte, wist ik zeker dat zij me kon aanwijzen waar de openingstijden stonden in de folder. Vol goede moed vroeg ik haar dat. Het antwoord?

‘Ik spreek geen Grieks.’

Pythagorion, Samos. Alle foto's in dit bericht zijn door ons gemaakt.

2. De schoonmaakster
We verbleven in hotel Kouros Bay, een aanrader voor iedereen die een degelijk hotel wil voor een niet al te hoge prijs. Van de inbegrepen services (wifi, de airco) moet je je niet te veel voorstellen, maar wat zij aan kwaliteit missen, probeert de schoonmaakster uit alle macht goed te maken. Ze vouwt ware kunstwerken van je pyjama, gooit al de flessen water die je eigenlijk mee wilde nemen op pad in de prullenbak en ze let op jouw kilo’s door de baklava die je voor ’s avonds had bewaard zelf op te eten. Dat kost allemaal zo veel tijd dat ze er helaas niet meer aan toekomt om het dode insect naast je bed op te ruimen.

‘De zus van Frederique,’ noemden we haar telkens wanneer we naar de supermarkt slenterden om nieuwe flessen te halen.

De binnenplaats van hotel Kouros Bay.

3. Doryssa
Doryssa is het vijfsterrenresort dat naast Kouros Bay ligt. Het is een dorp op zich, compleet met een plein, huisjes, een supermarkt en een restaurant. In heel Griekenland word je bij eettentjes binnengehaald alsof je een verloren gewaand familielid bent – in het restaurant van Doryssa kan je in doodse stilte zelf een tafel uitzoeken en een kwartier wachten tot iemand begrijpt dat je niet aan het zwaaien bent omdat je zin hebt om te zwaaien, maar dat je aan het zwaaien bent omdat je in staat bent om zelf een menukaart te gaan halen.

Wat ook opmerkelijk is aan het resort, is de geur. Het ruikt naar een open riool. Niet één keer, niet alleen ’s avonds, nee, elke dag weer word je herinnerd aan het bestaan van toiletten. Een heel prettig idee, ik bedoel, in sommige landen in Afrika hebben ze geen toiletten en het is goed om daar even bij stil te staan. Hoewel je bij Doryssa toch het liefst zo snel mogelijk doorloopt.

Er zijn daar ook gratis huisdieren, voor het geval je je konijntje dat is thuisgebleven mist. Als het donker wordt, sluipen de ratten naar het voetpad dat tussen Doryssa en Kouros Bay ligt, klaar om op je slippers te springen en in je grote teen te bijten.

Wat je doet als je niet zeker weet of er net een rat van Doryssa over je voet is gelopen.

4. Kakkerlakken
Voor het eerst een kakkerlak zien is net zoiets als voor het eerst verliefd worden: je hebt het nog nooit eerder meegemaakt, maar je weet precies wat het is. De beste kans om een kakkerlak te spotten heb je bij de damestoiletten naast het zwembad van Kouros Bay, op de weg van anderhalve kilometer tussen het hotel en Pythagorion én in de restaurants aan de haven van Pythagorion. Iets met een man en een kakkerlak die van zijn hoofd viel. Zijn schreeuwende vrouw. Ondergetekende die haar benen omhoog deed zodat de kakkerlak onder haar door kon rennen. De kakkerlak die besloot dat op de stoel van ondergetekende klimmen leuker was. En uiteindelijk, na een hoop gegil, een tapdansende Griek die het monster plette onder zijn stoel.

Creatieve menukaart.

5. De nachtclub
Pythagorion heeft één nachtclub: Club Ten. Verder heeft het heel veel cocktailbars, met als topper Gregory’s Bar, waar je naast heerlijke cocktails gratis chips, popcorn en nootjes krijgt (die oneindig lang worden aangevuld!). Nadat we genoeg hadden ingedronken bij ‘Greg’ en het tien voor één ’s nachts was, besloten we om Club Ten eens een kans te geven. Er zou één of ander themafeest zijn, hartstikke leuk. Vanaf half elf was de club geopend.

We vonden hem heel snel, hij zit gewoon in een zijstraat van de hoofdstraat (toegegeven, veel groter is Pythagorion ook niet). Vol verwachting liepen we naar binnen en…
… de barvrouw schrok van ons.
De hele club was leeg.

A bit early,’ wist de portier ons ook nog toe te fluisteren nadat we weer naar buiten waren gelopen. Sorry Club Ten, maar als er om tien voor één nog niemand is, is er om kwart voor vier ook geen volle zaal.

Bij Gregory's Bar.

Dit was mijn eerste blog over Samos. Stay tuned voor het volgende deel, dat zal gaan over de échte bezienswaardigheden!

2 opmerkingen:

  1. Oh my! Ik kan nu al niet wachten op deel 2 :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ze mogen dan best eens de ongediertebestrijding eens inzetten. Ik heb nergens meer een hekel aan dan ratten en kakkerlakken. Wat een nare beestjes zijn dat!

    BeantwoordenVerwijderen