dinsdag 23 augustus 2016

Griekenland #2: Iets met cocktailbars en andere bezienswaardigheden

Samos is geen feesteiland. Mensen komen er voornamelijk voor het strand, voor de rust en voor de prachtige omgeving. Zelf vind ik dat eigenlijk wel fijn, want uitgaan kan ik thuis ook en ik vind het zonde van de vakantie om een hele dag lang je kater uit slapen. Misschien word ik oud, misschien ben ik saai, maar in elk geval, door deze houding heb ik wel een berg tips voor toekomstige vakantiegangers naar één van mijn favoriete Griekse eilanden. Wat mag je niet missen in Samos?

Alle foto's zijn door ons gemaakt. Als je een grotere versie wilt zien, kan je op de foto klikken.

1. Kerken
Frederique van TUI (zie: dit bericht) zal het je niet vertellen, dus vandaar dat ik dit even doe: Samos heeft heel veel kloosters en kerken, en bijna overal is het de bedoeling dat je je schouders en knieën bedekt hebt als je naar binnen gaat. Je kunt een kaarsje opsteken als je dat fijn vindt. Vaak staat er geen vast bedrag dat je moet betalen en kan je zelf kiezen wat je geeft. Kijk niet gek op als je mensen heel fanatiek alles in zo’n gebouw ziet kussen (ik kon mijn ‘oh my god!’ nog net binnenhouden), dat hoort blijkbaar bij het orthodoxe geloof. In de kerken zijn geen beelden of schilderijen maar iconen. Zoals een Griekse archeologe tegen ons zei: ‘Veel mensen vinden ze lelijk. Baby Jezus lijkt bijvoorbeeld sprekend op een geest.’

Een klooster in de heuvels boven Pythagoreio.

2. Wijn
Hierover verschillen reisgenoot Linda en ik een beetje van mening. Ik vond de wijn in Samos heerlijk. Ze hebben verschillende soorten: witte (die vond Linda ook lekker), rode, rosé en dessertwijn. Vooral die dessertwijn is fantastisch. Op de eerste avond kregen we die nadat we de rekening van het diner hadden betaald: een behoorlijk vol glas met één blokje ijs erin, koud en mierzoet. Oh, en ook nog met een behoorlijk hoog alcoholpercentage. Linda werd er, ehm, iets minder gelukkig van. Gelukkig hadden we al snel een oplossing gevonden: alle drank die zij niet hoefde, goot ik gewoon naar binnen. Ik heb niet voor niets in een monoloog over alcohol in m’n Tinderbeschrijving staan.

Op Samos vind je veel katten.

3. Pythagoreio
Of Pythagorion, Pythagorio of Pythagoreion. Grieks is zo’n leuke taal.

In het Nieuw-Grieks heet het dorp Πυθαγόρειο, uitgesproken als ‘Pythagoreio’, vandaar dat ik het zo noem. Dat is het dorp waar wij logeerden. Of nee, wacht, dat was wat TUI beweerde. In werkelijkheid had de organisatie natuurlijk weer eens gelogen en bleken we op vijfentwintig minuten lopen van Pythagoreio te verblijven. Ach ja, Linda is heel sportief en die vond het lopen wel leuk, en ik heb mijn best gedaan om ook wat sportiviteit te kweken. Het was goed voor ons.

Pyhagoreio, gefotografeerd vanaf het klooster van een paar foto's eerder.

In elk geval is dat een tof dorpje. Het stikt er van de cocktailbars (zie punt 4) en er is een leuke haven met veel restaurantjes. Er is één grote straat met veel winkels en supermarkten. Er wordt fantastisch ijs verkocht, maar je kunt er ook bijvoorbeeld frozen yoghurt en biologisch gedroogd fruit krijgen. De winkels zijn op sommige dagen tot twee uur ’s nachts geopend. Verder kan je er op elke straathoek een auto huren, is er een ruïne van een kasteel en kan je bij de goed verstopte duikschool (in de straat tussen de kerk en de haven) verschillende cursussen boeken.

Pythagoreio staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

IJs.

4. Cocktailbars
Uitgaan is niet echt een ding op het eiland, maar cocktails wel! Elk dorp dat ik op het eiland heb gezien had meerdere cocktailbars. Ze zijn te herkennen aan de veelkleurige, comfortabele zitkussens die op alle stoelen en banken liggen. Vaak kan je er ook ontbijten en zelfs (licht en simpel) dineren. Fruitsappen en smoothies worden er altijd verkocht. Mijn favoriete cocktailbar was Gregory’s Bar in Pythagoreio, met heel leuk, betrokken personeel en popcorn, chips en nootjes in bakken die constant werden bijgevuld. Een andere bar die ook goed beviel was Blue Boat, eveneens in Pythagoreio. In Samos-stad (ook wel bekend als Vati, Grieken) vonden we MAD Café leuk. De links bij de namen van de bar verwijzen naar Facebookpagina's waar je het adres makkelijk kunt vinden, mocht je ze ook willen bezoeken.

Bij Blue Boat.

De cocktailbars hadden allemaal fantastische wifi, een stuk beter dan het hotel en de meeste restaurants. Ze zijn niet zuinig met de alcoholische ingrediënten, dus na twee cocktails heb je een kans dat je alsnog je kater moet gaan uitslapen. Leuk is dat non-alcoholische cocktails namen hebben als 'Virgin Mary' (van de Bloody Mary natuurlijk) en 'Safe Sex on the Beach' (niet zo moeilijk te raden, toch?).

Aanrader bij Blue Boat: Pink Pornstar (die had ik, de rechter cocktail op de foto hierboven, heel sterk en heerlijk), Sex Machine (linker cocktail op de foto hierboven).

Aanrader bij Gregory’s Bar: Pythagoreio Dream (linker cocktail op de foto hieronder, zoet maar niet te zoet, superlekker), Mojito, Mojito Cranberry (rechter cocktail op de foto hieronder), Sex on the Beach (daar krijg je superveel fruit bij).

Bij Gregory's Bar.
5. Strand
Allereerst: neem waterschoenen mee! De meeste stranden op Samos zijn gedeeltelijk kiezel en worden pas zand als je al een stukje de zee in bent gelopen. Waterschoenen zien er misschien idioot uit en je kunt bang zijn dat mensen je aanzien voor een lullige huisvrouw, maar geloof me: het boeit niet wat mensen denken, het boeit wat voeten denken.

Onbewoond eiland.

Een duikbril (met snorkel) is ook een aanrader. We hebben veel leuke vissen gezien. Daarnaast is een duikbril heel fijn voor mensen die de zee eng vinden: als je kunt zien wat er onder je gebeurt, is het opeens een stuk minder creepy. Goed, het kind dat ik vorig jaar mijn duikbril gaf om een octopus te spotten en dat opeens keihard begon te krijsen denkt daar misschien anders over, maar de rest van de mensheid niet.

Strand op het eiland Samos.

Bij ons ‘in de buurt’ waren twee zandstranden. Om een auto of scooter (!) te kunnen huren moet je 23 jaar zijn en de taxiprijs vonden we redelijk hoog, dus daar zijn we niet heengegaan. In plaats daarvan zijn we mee geweest op de ‘boat tour’ van Captain Andreas. Die is echt geweldig: om tien uur ’s morgens zit je al aan je eerste gratis glas ‘Samos wine’, je gaat naar een onbewoond eiland met een prachtig zandstrand, en daarna ga je naar een strand tussen hoge rotsen (met een watergrot!) waar Captain Andreas en zijn crew een fantastische lunch klaarmaken (en je veel te veel eten aan proberen te smeren). Het enige nadeel is dat we op de boot en op de stranden heel veel steekvliegen tegenkwamen. Linda heeft een talent ontwikkeld voor ‘kutbeesten doodslaan met een teenslipper’, dat naar mijn mening een olympische sport moet worden.

Jullie favoriete blogger op een heus zandstrand,

6. Bergdorpjes
Samos heeft twee bergen, maar die hebben we natuurlijk niet beklommen met 37 graden, zo gek ben zelfs ik niet. We zijn wel (met de bus) naar de heuvels geweest, naar de hoger gelegen dorpen. Daar vind je bijvoorbeeld een winkel die gedroogde kruiden verkoopt en ook allerlei producten (zelfs thee) die van die kruiden zijn gemaakt. Mensen produceren daar hun eigen wijn of honing. Je vindt er pottenbakkers met een winkeltje waar je hun handgemaakte spullen voor belachelijk lage prijzen kunt kopen. Voor de wandelaars is dit een soort paradijs, denk ik. Het uitzicht was prachtig.

Het uitzicht en ondergetekende.

7. Samos-stad
Of Vati dus. Je moet hier eigenlijk gewoon een keer zijn geweest. De boulevard is het afgelopen jaar vernieuwd en die is heel mooi geworden. Je vindt er verschillende musea, zoals het wijnmuseum waar je voor twee euro naar binnen kunt en onbeperkt wijn mag proeven, maar ook leuke restaurantjes (ga NIET eten bij het ‘restaurant with garden’ dat op bordjes staat aangegeven, tenzij je graag uren op je eten en een halfuur op de rekening wacht) en veel winkels. ’s Avonds is het leuker dan overdag, want alle winkels sluiten rond een uur of twee ’s middags al, om pas uren later weer open te gaan. De laatste bus naar Pythagoreio vertrekt om 17.00u al, dus ga met een eigen auto (je parkeert gratis in Samos-stad!) of met de taxi.

Zonsondergang in Samos-stad.

8. Archeologische opgravingen
Jaaaaa, het allerleukste! Als je over straat loopt, zie je links en rechts gewoon opgravingen liggen. Bij één zo’n opgraving hebben we uitleg gehad van een Griekse archeologe die heel goed Engels sprak (en die waarschijnlijk dacht dat ik veertien was, aangezien ze vroeg of ik mijn eigen toegangskaartje wilde en me aansprak met ‘sweetie’). Vooral die opgraving kan ik aanraden. Dat is de tempel van Hera, die een eigen Wikipediapagina heeft als je meer informatie wilt.

Oorspronkelijk was deze pilaar ruim zes verdiepingen hoog.

Wat wel een interessant weetje is: al sinds 1925 wordt er op die plek gegraven. Vanwege de grond, die moerasachtig is, kunnen archeologen alleen in juli en augustus werken. Bij de tempel zijn toiletten (je hebt alleen geen garantie dat ze werken). In een overdekt gedeelte kan je een reconstructie van de tempel én afbeeldingen en informatie van de 91 jaar aan werk vinden. Superinteressant!

Opgraving.

Ben je zelf naar het Griekse eiland Samos geweest en wil je wat toevoegen aan de lijst, of ben je juist van plan om naar Samos te gaan en wil je tips? Laat het vooral weten! Je kunt hieronder een reactie achterlaten of mij even mailen.1 opmerking:

  1. Wow wat een mooi verhaal "sweetie" ;) . Dat van de "zwem schoenen" is serieus een aanrader bij een kiezelstrand. Ik heb namelijk nog steeds last van mijn tenen van "mijn kiezelstrand" in Normandie. PFFFF!!!

    BeantwoordenVerwijderen