zondag 1 mei 2016

Te veel geluk

In mijn blog Risico's schreef ik over verschillende schrijfdingen waarvan ik niet wist of ze zouden doorgaan, of ik geselecteerd zou worden. Ik verwachtte afwijzingen in april, maar er kwamen er geen. Bestaat er zoiets als te veel geluk?

RUMAG. heeft me niet ontslagen, de lancering is alleen uitgesteld. Dat is al heel fijn nieuws, want dat hele bloggebeuren is leerzaam. Hoewel je daar als lezer van mijn blog niets van merkt, heb ik al een aantal keren blogs ingeleverd en daar feedback op gekregen. Je spreekt RUMAG. uit als 'rwwwoe-mek', op z'n Engels dus. Het is de bedoeling dat mijn blogs nog iets meer 'rwwwoe-mek' worden voor de lancering, maar dat komt wel goed.

De organisatie die ik had gemaild voor mijn eigen afwijzing bleek me niet te hebben afgewezen. Ik sta op de shortlist van Talent Op Tilt, een ontwikkelingstraject voor jonge Brabantse schrijvers. 10 mei ga ik gesprekken voeren met de organisatie zelf (Tilt), uitgeverij Atlas Contact, uitgeverij De Geus, literair tijdschrift De Titaan, literair tijdschrift DWB, Vlaams-Nederlands productiehuis deBuren (daarover in de volgende alinea meer) en het Zuidelijk Toneel. Daarna krijg ik te horen of ik definitief mag deelnemen aan het traject. Aangezien er volgens de oproep maximaal zes deelnemers zouden komen en er ook zes deelnemers op de shortlist staan, hoop ik dat ik een kansje maak.

De oproep om te 'solliciteren' naar een plekje in het traject Talent Op Tilt.

Er was één ding waarvoor ik zeker afgewezen zou worden: een reis van twee weken naar Parijs, georganiseerd door deBuren (uit de vorige alinea). De reis-, spijs- en verblijfskosten van de deelnemers zouden worden betaald. Om jezelf aan te melden moest je een motivatie bedenken, een prikkelende tekst maken met als eerste zin 'Als Parijs mijn ... was,  dan...' en een bewijs van schrijfvaardigheid inleveren. Er waren 207 deelnemers. Uiteindelijk zouden er achttien meegaan. Goed, ik had een heel leuk mailtje gekregen waarin stond dat ik bij de laatste vijftig zat, maar veel meer zou er voor mij niet inzitten. Ik ken namelijk minstens tien mensen die zich hadden opgegeven voor Parijs. Mensen die ik beschouw als betere schrijvers dan ikzelf. Vrienden.

Afgelopen donderdag stond ik voor de klas toen een onbekend Belgisch nummer mij belde. Toevallig had ik niet lang daarvoor een tv-programma gezien waarin gewaarschuwd werd voor buitenlandse telefoonnummers van oplichters, dus ik nam aan dat iemand me geld wilde aftroggelen. Tot ik mijn voicemail afluisterde en 'de oplichter' me vertelde dat ik twee weken naar Parijs mocht. Geef toe, het klinkt écht te mooi om waar te zijn. Ik ben zo blij. Voor Talent Op Tilt moet ik ook in gesprek met deBuren, dus dat is wel grappig. Nu moet ik een manier zien te vinden om mijn Frans bij te spijkeren, want veel verder dan 'goedendag' en 'mijn boeken liggen nog in mijn kluisje' ben ik nooit gekomen.

De residentie in Parijs waar ik in juli twee weken zal verblijven.

Verder ga ik in juni optreden in de bibliotheek van Tilburg (die in het centrum). Of nou ja, optreden, ik mag een kort verhaal schrijven in een van mijn favoriete genres (thriller) en dat mag ik voordragen. Daarover komt later meer, anders wordt dit bericht onleesbaar lang.

Ook heb ik eindelijk besloten dat ik in september definitief ga beginnen met de studie Nederlandse Taal en Cultuur. Nu mijn studie Taalwetenschap zijn einde nadert, is het tijd om na te denken over mijn toekomst. Het liefst zou ik schrijver worden, maar goed, dat is een beetje hoog gegrepen. Redacteur zou me ook tof lijken, net als werken in een boekwinkel of bibliotheek. Alles met boeken is eigenlijk awesome. Docent Nederlands worden is eveneens een optie. Aangezien Taalwetenschap een nogal wankele basis is voor dat soort dingen, heb ik besloten om Nederlands er even bij te gaan doen. Doordat ik veel vakken al heb gevolgd, kan dat verkort, waardoor ik ruimte heb voor bijvoorbeeld een educatieve minor of een half jaar vrijwilligerswerk in het buitenland.

Het had van mij best wat langer april mogen zijn. Gelukkig hoef ik me in mei ook niet te vervelen: tentamens, essays, een dagje naar Brussel voor een kennismaking met iedereen van Parijs, speeddates voor Talent Op Tilt, een prijsuitreiking voor Write Now! die volgens mij op dezelfde dag is, het schrijven van een mini-thriller, de publicatie van een nieuw historisch verhaal, RUMAG. en het in elkaar zetten van een boekenwandeling voor Museum Meermanno in Den Haag staan nog op de planning. Oh, en werken, feestjes, etentjes, vakantieplannen maken en helpen tijdens een paardrijdwedstrijd hebben ook een plaatsje in mijn agenda.

En dan is 2016 alweer halverwege en kan ik de dagen afstrepen tot ik naar Parijs mag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten