zondag 29 mei 2016

Nog meer geluk

In april was ik helemaal hysterisch omdat ik te horen had gekregen dat ik uit 207 inzendingen was gekozen om twee weken mee naar Parijs te gaan met deBuren én omdat ik op de shortlist van het talentontwikkelingstraject Talent op Tilt stond. Mei zou april niet kunnen overtreffen, dacht ik.
Maar dat had ik mis.

De highlights van mei op schrijfgebied beschrijf ik in dit bericht. Ik gebruik tussenkopjes, omdat ik waarschijnlijk lang van stof word en je op die manier heel snel kunt zien wat je interessant vindt en wat niet. Ook wil ik je nog even vertellen dat je alle publicaties van korte verhalen, columns en blogs (gepubliceerd op Inhoudsloos gezwam, op een andere website of op allebei) hier kunt zien. Ik werk het overzicht regelmatig bij.


Historische Verhalen

We beginnen met het meest recente: vandaag is mijn tweede historische verhaal gepubliceerd! Het is compleet fictief met verzonnen personages, maar de setting is zo waarheidsgetrouw mogelijk. Voor het beschreven balspel (dat een onuitspreekbare en zeer spellingonvriendelijke naam heeft) heb ik wat details gejat van de Maya's, terwijl het verhaal over de Azteken gaat. Het is bekend dat de Azteken het spel speelden, dat wel. Het probleem was dat elke bron die ik raadpleegde wat anders zei over hun spelregels. Blijkbaar zijn die bij de Maya's beter gedocumenteerd, dus heb ik die aangehouden.

Het tweede nieuwtje is dat ik voor Historische Verhalen mee ga werken aan een verhalenbundel vol met dit soort verhaaltjes. Met twee of drie mensen wordt er een bundel gemaakt met ongeveer twintig verhalen. Zowel historische fictie als de verhalenbundel is nogal een niche, wat zonde is, want ik lees zelf allebei graag.

Hier is de eerste alinea van Het laatste spel, dat zich afspeelt in Mexico, 1519. Als je na het lezen van het volledige verhaal benieuwd bent naar het vervolg, hoef je alleen maar even op 'Spanjaarden Azteken' te googelen.

'De bal ketst tegen mijn heup. Razendsnel maak ik een halve draai, zodat de tegenstanders hem niet naar de ring kunnen brengen. Iemand geeft me een duw. Ik blijf overeind en stomp mijn tegenstander terug. Hij valt op de grond, het hertenleer dat zijn huid moet beschermen schraapt over het zand. Het publiek klapt, maar minstens de helft vloekt binnensmonds. Elke wedstrijd worden er meer weddenschappen afgesloten over de winnaars en elke wedstrijd worden er meer verliezers aan de goden beloofd.'

Benieuwd naar het hele verhaal? Hier kan je het lezen.


Talent op Tilt

Vorige maand vertelde ik dat ik op de shortlist stond van het talentontwikkelingstraject Talent op Tilt. Op 10 mei had ik speeddates met de organisatie van Tilt, uitgeverij Atlas Contact, uitgeverij De Geus, Vlaams-Nederlands Huis deBuren/literair tijdschrift DW B, en literair tijdschrift De Titaan.

Op De Titaan na was elke partij enthousiast. Dat De Titaan dat niet was, vond ik overigens niet erg. De hoofdredacteur was eerlijk en duidelijk, en dat waardeer ik. Nu weet ik in elk geval dat mijn verhalen precies zijn wat De Titaan niet publiceert en dat ik dingen in zowel mijn schrijfstijl als plot dramatisch om moet gooien voordat ik een poging kan doen om een verhaal naar dat tijdschrift te sturen. Zodra ik heb uitgevonden wat ik precies moet verbeteren, is dat een mooie uitdaging.

Inmiddels weet ik dat ik definitief bij het traject ben aangenomen en ik weet ook welke partner ik heb: deBuren/DW B. Daar ben ik heel erg blij mee (zie het kopje hieronder). Over de inhoud van het traject ben ik nog niet zeker (zie het kopje hieronder). Maar goed, ik ben er dus definitief bij en dat is heel fijn.


Parijs

Ik vertelde al eerder dat ik twee weken naar Parijs ga met deBuren. In juli al, ik tel de dagen bijna af als een kind tot zijn verjaardag, haha. Afgelopen maandag ging ik naar Brussel om kennis te maken met deBuren en de andere deelnemers. De deelnemers zijn allemaal een stuk verder dan ik op schrijfgebied: een gedeelte heeft al boeken gepubliceerd, een gedeelte werkt aan een debuutroman, een gedeelte heeft gepubliceerd in literaire tijdschriften, een gedeelte heeft echt een doel en een gedeelte is echt kunstenaar. Alleen al van die mensen zal ik in Parijs heel veel gaan leren.

deBuren lijkt mij een heel fijne organisatie. Voor het eten en drinken tijdens de kennismaking was al fantastisch gezorgd, de tafels stonden vol met fruitschalen. Alles werd helder uitgelegd, je krijgt zelf de keuze hoeveel begeleiding je wilt in Parijs (veel!) en als deelnemers kregen we een enorm boekenpakket mee naar huis. Ik kan niet heel goed uitleggen wat de organisatie zo fijn maakt, maar deBuren heeft een sfeer waarin je alles kan vragen zonder jezelf dom te voelen. Echt heel fijn.

In Parijs is het de bedoeling dat ik twee teksten schrijf: één met een vrije onderwerpkeuze en één over het zevende arrondissement van Parijs (dat lootje trok ik). Voor hulp kan je bij de redacteur terecht. Op 1 september moeten de teksten bij deBuren zijn ingeleverd, daarna kan ik gaan proberen om ze in een literair tijdschrift te publiceren.

De eerder genoemde redacteur is ook mijn begeleider bij Tilt (zie het kopje hierboven). Mijn doel voor Tilt was ook om een tekst te schrijven die goed genoeg is om te publiceren in een literair tijdschrift, dus dat komt wel heel nauw overeen met Parijs. Vandaar dat ik de organisatie van Tilt even heb gevraagd wat die daarvan vindt. Zelf vind ik die redacteur top, maar ik wil Tilt ook niet het gevoel geven dat ik geen gebruik maak van het traject, dus wil ik wel even zeker weten dat dat voor de organisatie geen probleem is.


RUMAG.

Afgelopen week ging de blog van RUMAG. online! Dinsdag had ik een fotoshoot voor een profielfoto en meteen even de kans om met de mensen achter de merknaam te praten. Ze gaven goede feedback, de foto werd gemaakt en in juli zie ik ze weer. Ik vind het heel fijn om verschillende dingen te doen. Bloggen voor RUMAG. is bijvoorbeeld compleet anders dan het schrijven van een historisch verhaal. Van allebei leer ik ongelooflijk veel, waardoor ik hopelijk groei als amateurschrijver.

Ik heb behoorlijk wat reacties gehad op de eerste blog (ja, sommige mensen zeggen 'het blog', ik zeg 'de blog', vind ik beter klinken). Blijkbaar is het raar om naar seks te verwijzen, 'want op je eigen blog doe je dat ook niet'. Klopt, RUMAG. is een merk dat graag grenzen opzoekt, dus ik probeer dat in mijn blogs voor dat merk ook te doen. Het is een totaal andere stijl en dat is juist zo leuk.

In de herfst wordt de vernieuwde website van RUMAG. officieel gelanceerd. Ondertussen kan je de meest recente blogs steeds hier vinden.


Write Now!

Hier heb ik al uitgebreid over geblogd, dus ik ben er er kort over. Op 11 mei won ik eindelijk de Brabantse voorronde van schrijfwedstrijd Write Now!, iets wat ik al heel lang heel graag wilde.


Juni

En dat is een mooi bruggetje naar de planning van de volgende maand, want op 1 juni moet ik een nieuwe tekst inleveren voor de finale. De finale vindt plaats op zondag 26 juni in Rotterdam en is gratis toegankelijk, dus als je niets te doen hebt, mag je altijd even langskomen. Zelf ben ik dan het hele weekend in Rotterdam met de andere finalisten. In 2014 en 2015 vond ik dat supergezellig, dus ik kijk ernaar uit.

Verder ga ik in juni stemmen verzamelen voor de publieksprijs. Ik vind stemmen vragen altijd een lastig iets, maar goed, ik wil na drie jaar op rij in die finale gestaan te hebben eens niet met lege handen naar huis, dus ik ga het gewoon doen.

Op 4 en 11 juni draag ik een zelfgeschreven verhaal voor in de bibliotheek in het centrum van Tilburg als onderdeel van een stadswandeling langs criminele plekken. Allebei de dagen zijn uitverkocht. Spannend!

Verder heb ik in juni nog deadlines voor RUMAG. en voor een column, en - ik zou het bijna vergeten - ook voor mijn studie, dus het gaat een drukke maand worden. Ik heb er heel veel zin in.


Ik ben een fragment van Wachter aan het voorlezen tijdens de prijsuitreiking van Write Now! Eindhoven. Foto: William van der Voort. Meer foto's van de prijsuitreiking vind je hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten