maandag 21 maart 2016

Vrijdag de 13e

Ja, ik weet dat het maandag de 21e is, maar geloof me, karma, het lot, god of hoe je het ook wilt noemen weet dat niet. Het universum heeft een heel akelige vergissing gemaakt en maandag 21 maart 2016 uitgeroepen tot een extra vrijdag de 13e.

Het begon al om halfnegen vanmorgen, toen ik erachter kwam dat mijn moeder mijn broertje naar het station bracht zonder te bedenken dat dat ik misschien ook naar college moest. Ik kan gelukkig ook prima met de fiets of bus. Het was koud en ik was lui, dus ik koos voor het laatste. Natuurlijk liep mijn trein vertraging op, gelukkig slechts een vertraging van twee minuten. Ik moest niet naar Leiden maar naar Den Haag, naar Museum Meermanno voor mijn minor. Dat had ik op zowel mijn normale e-mailadres als op Blackboard - een soort rooster- en collegeapp - gecheckt.

In Den Haag heb ik meer agenten dan burgers gezien. Het leek wel alsof er op het Malieveld een speciaal concert werd georganiseerd waar je alleen heen mocht als je een politiebusje of -paard had. Onderweg kwam ik een studiegenootje tegen - mijn enige studiegenootje dat dezelfde minor doet, dus we moeten samen het imago van Taalwetenschap hooghouden - en we liepen gezellig samen naar Meermanno.

Op dit punt denk je waarschijnlijk dat we verdwaalden, maar dat gebeurde niet. We vonden het museum zonder problemen. Bij de voordeur had ik de eer om aan te bellen. Er was alleen een heel gekke bel, een soort bal die je naar je toe moest trekken. Ik kon er niet mee overweg, mijn tweede nederlaag van vandaag, dus mijn studiegenootje nam het heft in handen, of in dit geval de bel.

Niemand deed open. Dat was een beetje vreemd, want we hadden tien minuten later met de hele minor in de winkel van dat museum afgesproken en het zou ook al vijf minuten open moeten zijn. Maar goed, wij lieten ons natuurlijk niet uit het veld slaan. We zijn gewoon heel badass naar de dienstingang gelopen.

Een klein legertje personeel zat daar achter een balie. Niemand wist iets van een universiteit die langs zou komen. Ik herinnerde me gelukkig nog hoe een medewerker heette die ooit college aan ons had gegeven, dus die man werd erbij gehaald. Uiteindelijk bleek dat we waarschijnlijk in één of ander archief moesten zijn (lang leve mijn universiteitsaccount dat ik niet elk weekend bekijk), het museum was verzet naar een paar weken later. Bij mijn minor is te laat komen not done en colleges missen ook niet (en ik had er al één gemist). Blijkbaar keken we zo geschrokken dat het personeel van Meermanno zelfs twee archieven voor ons heeft gebeld. Eén verwachtte alleen een basisschool ('Nee, ze zijn wel een beetje ouder dan dat,' zei de man die ons hielp terwijl een vrouw haar lachen niet kon inhouden) en het andere archief nam de telefoon niet op ('Het is ook nog vroeg,' zei de man vergoelijkend).

Het personeel bood ons koffie en thee aan. Echt superlief. We hebben dat niet gedaan, want dat ene archief waar we waarschijnlijk moesten zijn was dus waarschijnlijk dicht en we zouden dus waarschijnlijk gewoon college in een zaal in Leiden hebben (zie je al die waarschijnlijks?  Dat was precies hoe we ons voelden). Wij gingen dus in een sneltreinvaart naar station Den Haag Centraal, naar de sprinter die één minuut later zou vertrekken. In alle haast vergaten we om in te checken.
Drie keer raden wat voor persoon er onderweg vrolijk naar ons toe kwam lopen.
Juist ja. De conducteur.

In Leiden bleek er geen college van onze minor bezig te zijn. Achteraf denken we dat we toch bij dat archief moesten zijn waar niet werd opgenomen, maar ja, dat is achteraf gedacht. Het zou ook nog kunnen dat het helemaal niet is doorgegaan zonder melding. We besloten het op te geven en ergens thee te gaan drinken. Ondertussen bedachten we een e-mail voor onze docent die ongeveer even lang is geworden als dit blogbericht.

Met ons geluk van vandaag worden we waarschijnlijk uit het college gezet.

Maar goed, om toch nog een beetje positief te eindigen: ik hoop dat mijn ongeluk voor de komende maand nu is opgeraakt. En de mensen bij Meermanno waren dus fantastisch. Serieus, als je ooit in Den Haag bent, ga eens naar Museum Meermanno. Ik heb geen idee wat voor museum het is, iets met boeken, maar het personeel verdient gewoon een rij voor de deur.

Museum Meermanno. Volgens Twitter 'The oldest book museum of the world is devoted to the history of the art of the book. The focus is on the external appearance of the book and the book design'.
Update: Niets aan de hand, geen consequenties, mijn docent is awesome.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten