vrijdag 27 november 2015

Elf minder literaire leessuggesties

Het is eindelijk vrijdag...


... en daarom zijn hier elf boeken die je leven beter maken. Deze kwam ik tegen in Londen en helaas wilde ik geen tweehonderd kilo aan bagage mee naar huis nemen, anders had ik ze ter plekke gekocht. Om mezelf - en jullie - te herinneren aan het belang van échte literatuur, diepe psychologische analyses en intellectuele essays, heb ik hier een lijstje gemaakt van elf potentiële Nobelprijswinnaars.

1: 101 Things To Do Instead Of Playing On Your Phone.

Dit werk is het gezicht van de samenleving van nu. We hebben allemaal een iPhone, als we jarig zijn verschijnen er ballonnen op ons Twitterprofiel en we willen altijd meer dan het maximale (vandaar 101 in plaats van gewoon 100). Het symboliseert de domheid van de oudere generatie (hoezo zouden we alleen spelen op onze telefoon? Hay Day is geen spel hoor, dat is oorlog)  en tegelijk is de hoofdkleur oranje, zodat wij Nederlanders deze zomer toch iets kunnen aanschaffen dat bij ons juichpak past.

2: 101 Things to Do Before You're Old and Boring.

Over 101 hebben we het al gehad en ondanks het feit dat herhaling een stijlfiguur is en stijlfiguren een teken zijn van literair schrijfwerk zal ik niet nog een keer benadrukken hoe mooi dat getal bij de samenleving van nu past. Wat hier opvalt, is de eeuwige drang van de mens om jong te blijven. Tegenwoordig hebben we botox, plastische chirurgie en boeken die je verzekeren dat je nog zeker 101 dingen kúnt doen voordat je 'old and boring' bent. Het gebruik van een hoofdletter bij elk woord behalve 'and' is ook nog eens heerlijk artistiek.

3: How to tell if your cat is plotting to kill you

Goed, dit is een kalender, maar een echte kenner ziet overal kunst in, dus hij past prima in dit rijtje. Iedereen houdt van katten. Ze lijken zo lief en pluizig en onschuldig, en ze geven je zelfs cadeautjes zoals half onthoofde muizen om hun waardering voor je te laten blijken. Maar deze kalender laat zien wat er schuilt achter dit gedrag, want katten zijn net als wannabe-modellen op Instagram: als je alle photoshop en filters weghaalt, blijft er iets over wat het daglicht niet kan verdragen. 

4: Games on Thrones: 100 Things To Do On The Loo.

Mijn docent Latijn had een bordje in zijn lokaal hangen met de tekst Multitasken is niet efficiënt en maakt niet gelukkig. Hij was een oudere man, dus het is hem vergeven, want de generatie van nú doet niets liever dan multitasken. Op de wc zitten is verloren tijd als je ook geld zou kunnen verdienen of Candy Crush zou kunnen spelen. Dit boek symboliseert het belang van kleine dingen en laat tegelijk zien hoe mensen graag meeliften met het succes van een ander.

5: How to be an Alien.

Wat zijn we tegenwoordig al ver in de wetenschap. We hebben al een stuk of drie planeten gevonden die op de aarde lijken maar toch niet, we kunnen Amerikaanse vlaggen op de maan zetten en we bereiden ons voor op het bestaan van buitenaards leven. Dit boek speelt duidelijk in op het laatste. Alles wat je wilt weten om succesvol te kunnen integreren in een samenleving met buitenaards leven kan je hierin vinden. De multiculturele samenleving zal toch geen mislukking worden!

6: Little Grey Cells: The Quotable POIROT

Snorren zijn actueel, detectives zijn actueel en Belgen zijn actueel. Los hiervan laat het boek de bescheiden kant van de mens zien: wij stellen niets voor, we denken slechte met 'little grey cells' en we weten hoe nietig we zijn. Monsieur Hercule Poirot deelt zijn talloze wijsheden met ons in dit boek en tegelijk probeert hij ons te leren dat Walen meer zijn dan Vlamingen die geen Nederlands kunnen.

7: The Mammoth Book of One-Liners.

Tegenwoordig zijn we lui en verwend. We hebben geen wereldoorlogen meegemaakt en scholen testen niet onze intelligentie maar ons geheugen. Dit boek laat dat perfect zien door meer dan 10.000 one-liners (vroeger dacht ik dat ze on-liners heetten, dat had ook prima gekund) aan te bieden. Als je die uit je hoofd leert, hoef je nooit meer zelf wat grappigs te bedenken. Wat een uitvinding!

8: Fifty Sheds of Grey.

Vandaag de dag zien we seks in alles. Foto's van kinderen in bad mag je niet meer op Facebook zetten, ook niet als je helemaal niets ziet behalve een rood aangelopen hoofd en een mond die openstaat in een boze brul, omdat je daar pedofielen mee lokt. Mannen lopen in een zwembroek en laten hun tepels duidelijk zien, de tepels van een vrouw worden op de Amerikaanse televisie gecensureerd (en wanneer ze een jurk draagt mogen haar borsten prima zichtbaar zijn, zolang de tepels maar zijn afgeplakt). Dit boek illustreert dat door seks aan schuurtjes te verbinden.

9: 100 Ghosts. A Gallery Of Harmless Haunts.

We zijn een laf volk. We zijn allergisch voor sperziebonen, hebben op google gevonden dat we geen gluten mogen en wanneer de nacht valt, zijn we doodsbang voor ongewenst bezoek. In deze barre tijd hebben we behoefte aan geruststelling. Dit boek aait ons, streelt ons, verwarmt ons - zo zien 'harmless haunts' eruit en als je iets anders denkt te zien, kan je beter niet googelen en beter wel naar een psycholoog gaan. Wat een prachtige spiegel voor deze maatschappij.

10: Texts From Your Ex.

Liefdesverdriet is van alle tijden, maar nu leven we in de tijd waarin je met gemak vijf keer kunt trouwen. Goed, gekkie Henry uit Engeland kon dat maar liefst zes keer, maar hij was zijn tijd ver vooruit. Tegenwoordig heeft iedereen minimaal één ex. Dit boek laat dat zien. Mooi hier is het symbolisme op de voorkant: het blauwe van het element water en het oranje, geel en rood van het element vuur. Wie zal de strijd winnen?

11: A Guinea Pig: Pride & Prejudice

Mijn persoonlijke favoriet. Dit boek verwijst op een prachtige manier terug naar het verleden, maar het waarschuwt ons voor een probleem dat nog veel groter is dan terrorisme of klimaatverandering: cavia's zijn de toekomst, cavia's zullen de wereld overnemen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten