donderdag 8 oktober 2015

Drugsverslaafde op het station

Onder het mom #donderdagblogdag en #throwbackthursday hier een combinatie van beide.

Plaats: station Tilburg
Tijd: 02-12-2013
Oorspronkelijk gepubliceerd op: Facebook
Overig: ik was te lui om deze tekst te herschrijven

Ik wachtte op de trein. Niet geheel vreemd op een station, maar vandaag was het speciaal omdat er een bankje vrij was zonder rokers eromheen. Ik kon zitten.
Niet veel later kwam er iemand naast me zitten. Een oudere man met een verweerd gezicht. 'Goedemorgen,' zei hij.
Opstaan was onbeleefd, al was dat mijn eerste reactie bij het zien van zijn verschijning, dus zei ik 'Goedemorgen' terug.
'Moet je naar school?' vroeg de man.
'Universiteit.' Ik vroeg me af waar het gesprek heen ging, waarom die enge vent dat moest weten.
'Waar studeer je?'
'Leiden.'
Er viel een stilte. Toen haalde de man diep adem. 'Ik wacht op de trein naar de Reeshof,' zei hij. 'Ik ga lesgeven op het Beatrix College.'
Hij zag er niet uit als iemand die dagelijks voor de klas stond, dus zweeg ik.
'Ik ben crimineel geweest,' ging hij verder.
Dat verbaasde me niets. Ik wist niet of ik de logische vraag moest stellen (waarom word je als crimineel in godsnaam aangenomen op een school?) of dat ik me naar één van de bankjes met rokers erbij moest haasten. Maar iets in de blik van de man hield me tegen.
'Ik ga daar voorlichting geven,' zei hij. 'Ik ben verslaafd geweest. Drugs.'
Vervolgens vatte hij zijn leven samen. Het eerste sleutelwoord: incest. Hij vertelde hoe hij al eerder op scholen stond. Een meisje was laatst huilend de klas uitgerend. Later sprak hij haar. Haar vader was verslaafd en ze had hem al twee jaar niet gezien.
'En ik ben mijn dochter al vijfentwintig jaar kwijt,' sloot de man af. Zijn blik bleef me vasthouden en zelfs nu ik dit in de trein typ, zie ik zijn ogen nog.
Dat was niet wat ik verwachtte toen ik zag dat er een bankje vrij was.
Respect.

En weer terug naar acht oktober 2015:
Je kunt natuurlijk denken dat deze man loog. Dat zou ik zelf ook doen. Maar hij was onderweg naar een middelbare school in Tilburg, de school waar één van mijn nichtjes op zat. Hij is bij haar in de klas geweest en heeft zijn verhaal daar ook verteld. Vorige maand las ik dit verhaal terug en ik wilde het meteen op Inhoudsloos gezwam zetten, maar vlak na het verschijnen van die lezerscolumn leek het een beetje een trucje, vandaar dat ik ermee heb gewacht.

Niets is zo interessant als een mens.

Meer lezen over mensen in de trein?
- een blog over een gevangene
- een blog over een opa
- een blog over zelfmoord

Geen opmerkingen:

Een reactie posten