donderdag 31 juli 2014

DIT MOET JE GEWOON LEZEN

Ja, weer de hoofdletters. MAAR IK HEB HET ALLERBESTE BOEK OOIT GEVONDEN. Niet alleen omdat zowel Roald Dahl, J.K. Rowling (die twee staan zelfs in hetzelfde lijstje!), George Orwell en Markus Zusak er uitgebreid in genoemd worden, nee, het is het allerbeste boek ooit omdat het geniaal is.


Het heet De boekenapotheek en het is geschreven door Ella Berthoud en Susan Elderkin. En nu komt het: dit boek behandelt medische aandoeningen, levensvragen en herkenbare situaties die je kunt oplossen met literatuur! Ofwel, het is een soort woordenboek. Je zoekt op waar je last van hebt, bijvoorbeeld van kinderen die je domineren, en je leest precies welke romans je kunnen helpen om met dat probleem om te gaan. Fantastisch, hè?

Op elk plaatje kan je klikken voor een (leesbare) vergroting.
Wat nog veel mooier is, is de moeite die in de Nederlandse vertaling is gestoken. Afgezien van de behouden humor is er Nederlandse literatuur toegevoegd aan de suggesties. Dat vind ik awesome, dat had de uitgever niet hoeven doen. Een enorme meerwaarde voor dit boek, zeker voor middelbare scholieren die balen omdat ze voor hun lijst moeten lezen.

Ik kan niet geloven dat ik twee uur geleden niet wist dat dit bestond. Toevallig liep ik langs de boekwinkel en omdat ik het nou eenmaal niet kan laten om naar binnen te gaan wanneer ik tweehonderd euro aan boekenbonnen bij me heb (en dat heb ik altijd, tenzij het bijna november, kerst of mei is) keek ik even snel rond. Ik stond zo lang in dit boek te bladeren dat ik uiteindelijk besloot om het maar te kopen. Daarom zet ik hier ook plaatjes neer, om jullie hetzelfde gevoel te geven. De mevrouw achter de kassa vertelde dat ze het boek zo geweldig vond dat ze voor zichzelf een exemplaar apart had gelegd. En terecht.


Even serieus, dit boek is precies wat je nodig hebt. Het bevat ontzettend veel humor, een gezonde dosis filosofie en zelfs goede raad. De suggesties die gegeven worden zijn meer dan goed. Serieuze zaken zoals kanker (zowel het hebben ervan als bijvoorbeeld de partner zijn van iemand met die ziekte), Alzheimer en rouw worden ook besproken. Er worden 550 romans in genoemd, dus ik ken ze lang niet allemaal (dat is ook het doel van dit boek, ervoor zorgen dat je weet wat je kunt lezen) maar mijn favoriete schrijvers staan er allemaal in. Ik ben nogal kritisch, in mijn recensies deel ik de ene dag een vier uit en de andere dag een acht, dus dit boek is echt echt echt echt echt geweldig.


Wat De boekenapotheek nog beter maakt, als dat al kan, zijn de top 10-lijstjes. De tien beste romans voor op de wc, De tien beste romans om je partner (vrouwelijk) aan de fictie te krijgen (er is ook een variant voor mannelijke partners) en De tien beste romans voor als je je relatie wilt verbreken zijn een greep uit de mogelijkheden die je hebt. Achterin het boek staat een heel overzichtelijk register van alle titels en lijstjes, zodat je elk boek makkelijk kunt terugzoeken.

Toevallig geef ik bijles Nederlands. De moeder van een jongen die ik ongeveer een maand geleden hielp om over te gaan beklaagde zich bij mij: 'Hij leest niet.'
'Ik kijk liever films,' zei de jongen op het moment dat ik hem vroeg waarom hij dat niet deed. Hij had nog nooit een boek uitgelezen, het trok hem niet. En nee, ook niet als het over superhelden ging, een strip was of ik zei dat het zo spannend zou zijn dat hij een hele nacht niet zou kunnen slapen.
Had ik dit boek toen maar gehad. De kans is groot dat het dat gezin me vraagt om na de vakantie terug te komen (want de jongen is over, yes, ik ben nog steeds zo trots op hem!). Dan hoef ik niet meer naar woorden te zoeken om een pleidooi voor het genot van literatuur te houden. Dat pleidooi kan ik gewoon in mijn handtas stoppen. Want dat is wat dit boek eigenlijk is: een lofzong over romans en schrijvers, en over de invloed die literatuur op ons leven heeft. Iemand die van lezen houdt maak je er heel erg gelukkig mee en iemand die niet van lezen houdt kan je misschien ein-de-lijk het licht laten zien.


Ik ben nog nooit zo blij geweest dat ik toevallig een boekenwinkel binnenliep. Vanmiddag mag ik naar het dorp hiernaast om een verhalenbundel van Roald Dahl op te halen, maar ik ben het aan het uitstellen omdat ik nog altijd in dit boek aan het bladeren ben. Ik stel nooit iets uit wat met mijn favoriete schrijvers te maken heeft. Ongelooflijk.


Als je het nog niet begrepen hebt: KOOP DIT BOEK, of je nou van lezen houdt of niet. Elk huishouden zou een exemplaar moeten bezitten.

Cijfer: 10

Geen opmerkingen:

Een reactie posten